droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Oud nieuws

Nieuwe Column
23 Dec 2013
Een column dit keer over wat je niet kunt zien. En over maandagen. Lees hem hier. Eerdere columns vind je hier.
Tweede column
16 Dec 2013
Mijn tweede column voor Wij-Rotterdam staat online. Lees hem hier. Ook nieuwsgierig naar de eerste? Die staat hier.
Doktersroman Havenziekenhuis
12 Dec 2013
Doktersroman Havenziekenhuis
Loes Luca reikt eerste exemplaar doktersroman uit
Vandaag reikte Loes Luca het eerste exemplaar van de Doktersroman uit in het Havenziekenhuis. De Doktersroman is geschreven door medewerkers van het ziekenhuis, en begeleid door mijn collega Silvana Sodde van de SKVR. Ik deed er de eindredactie voor.
Een heel leuk project! En een mooie pastiche op de echte doktersroman. Snel ziek worden en in het Havenziekenhuis belanden, dan krijgt u er ook een.
SKVR nieuwe cursussen
09 Dec 2013
Ze staan weer online: de nieuwe cursussen. Vanaf februari geef ik Verhalen II en Verhalen III, welkom!
Wekelijkse column
08 Dec 2013
Wij-Rotterdam zendt vanaf zaterdag 7 december 12 weken lang uit op Open Rotterdam. Voor de website van Wij-Rotterdam schrijf ik wekelijks een column die associatief geinspireerd is op de uitzending. Heel leuk om te doen! Deze week de eerste.
6x Levensverhalen Vlaardingen
03 Dec 2013
Vanaf 30 januari 2014 geef ik in Vlaardingen 6x op donderdagavond een cursus Levensverhalen / autobiografisch schrijven.
In Vlaardingen is een nieuw cursuscentrum geopend: Kade40. Ik hoop u daar te ontmoeten!
Residency
20 Nov 2013
Het Buero fuer bestimmte dinge heeft een verhaal van mij gepubliceerd.
Fris je Duits op en lees op de site.
Gisteren in Hoogvliet
11 Nov 2013

Het was een warme middag in Hoogvliet, met een geintresseerd publiek en 4 dichters. Tussendoor kwam een muzikant die dingen zei als: 'Vroeger, 30 kilo geleden en met een andere haarkleur, toen woonde ik in Parijs. De meisjes uit het dorp dachten dat wij, de jongens uit de stad, alles wisten. Wij knikten en zeiden niets.' In plaats van op het podium te spelen bleef hij tussen het publiek zitten.
Soms zou ik willen dat ik gitaar kan spelen.
Voorlezen LCC Zevensprong
01 Nov 2013
Op 10 november is er een poeziemiddag in LCC Zevensprong in Hoogvliet. Ik zal er nieuwe gedichten voorlezen.
Schrijven in Berlijn
01 Nov 2013
De hele maand oktober heb ik aan mijn boek geschreven in Berlijn. Ik was artist in residence aan de Sonnenallee. Ik werkte in de Staatliche Bibliothek van Berlijn en was gelukkig. Nu ben ik terug en nog immer opgewekt.
Nieuw gedicht
20 Oct 2013
De nieuwe BoekieBoekie is uit! Mijn gedicht Kraai staat erin. Prachtig geillustreerd door Steef Wildenbeest. BoekieBoekie 91 Als ik later dood ben gaat helemaal over de dood. Het is in samenwerking met Yarden gemaakt. Je kunt het nummer hier bestellen.
Elfje
Een Elfje heeft een elf woorden. De titel is 1 woord, drie zinnen met 2, 3 en 4 woorden. Tot slot weer 1 woord. Een truukje voor kleine gedichtjes. Omdat iedereen een elfje kan schrijven, is mijn gedicht van 6 elfjes gemaakt. Dat kun je hier lezen...
Film Tekst/Figuur
05 Oct 2013

Van het Tekst/Figuur project is een korte documentaire gemaakt die voor het eerst te zien was in pakhuis de zwijger, gisteren. Als je het niet kunt laten, kun je de film hier ook zien.
Voorlezen Pakhuis de Zwijger
23 Sep 2013
Vanaf vrijdag 4 oktober is Tekst/Figuur in Amsterdam te zien in Pakhuis De Zwijger. Vanaf 17:00 is de opening, en ik lees ook voor.
Nieuwe seizoen SKVR van start
20 Sep 2013
Maandag 23 september beginnen de cursussen weer! Meer mensen verhalen leren schrijven... Heerlijk! De cursus van maandag a.s. zit vol, en daarom is er nog een extra cursus, die start op maandag 30 september. Schrijf je hier in, tot dan!
Rotterdamsedichters.nl
16 Sep 2013
De website www.rotterdamsedichters.nl is vanaf vandaag live. Binnenkort komen er meer en meer Rotterdamse dichters op. Van nog steeds levende, tot al lang dode...
Een bibliotheek aan Rotterdamse dichters wordt het.
2-9 april 2014 levensverhalen in Spanje
15 Sep 2013

Even helemaal weg zijn maar dicht bij jezelf blijven, en in die prettige rust over je leven schrijven onder leiding van twee ervaren docenten, dat is de intensieve cursus levensverhalen schrijven bij La Colina. Na de week bovenop de Spaanse berg heb je een maand tijd om over alles wat je schreef te dubben, te schuiven en te herschrijven. Daarna volgen nog twee bijeenkomsten in Rotterdam.
Voor informatie kijk hier.
Presentatie vlugschrift Avier
02 Sep 2013

Het Literair Vlugschrift Avier werd afgelopen zaterdag gepresenteerd. Fred Ernst maakte deze foto, waarop Daniel Dee's dochter en mijn eigen de middag lekker opvrolijkten met hun gespring.
Studio De Bakkerij
31 Aug 2013
Zaterdag 7 september is de feestelijke opening van de expositie van Herman Schouwenburg in Studio De Bakkerij, in Rotterdam. Je moet echt eens grasduinen in zijn werk, hij heeft honderden plankjes beschilderd. Naar keuze hebben 7 dichters bij zijn werk een vers geschreven. Dat lezen ze voor tijdens de opening. 16:00 in Studio De Bakkerij.
Presentatie vlugschrift Avier
26 Aug 2013
Aanstaande zaterdag, 31 augustus, wordt het nieuwste nummer van het 'literair vlugschrift Avier' gepresenteerd. Het is een mooi initiatief, en ik draag het een warm hart toe! Gratis poezie! Meer daarvan!
Het wordt gezellig bij restaurant 'Van de boer' in Rotterdam. Wil je ook komen? Kom dan naar Mathenesserweg 2-4 om 14:00.
Inleiding Verabredungen/afspraken
21 Aug 2013
Vorig jaar augustus was ik met 7 dichters in Oelde (D) om poezie te vertalen. In november 2012 kwam de Duitse vertaling van de Nederlandse dichters uit: Afspraken/Verabredugen. In september, komt de Nederlandse vertaling van de Duitse dichters uit: Verabredungen/afspraken. Ik deed iets wat ik nog niet vaker gedaan heb, ik schreef de inleiding van de bundel. Later dit jaar komen de Duitse dichters naar Nederland. Als ik weet wanneer, weet u het ook.
Je leven schrijven in Spanje
05 Aug 2013
De cursus in Spanje gaat door! Kakelvers, geef je hier op!
De roman
30 Jul 2013
Als het vakantie is, de mail langzaam terugloopt, de Turkse bakkers gesloten, en iedereen in de stad het rustiger aandoet, schrijf ik altijd zo lekker... jaja, nog steeds aan dat boek ja. Geduld.
Nieuw verhaal: Selectie
16 Jul 2013
De nieuwe BoekieBoekie is uit! Mijn verhaal Selectie staat erin. Prachtig geillustreerd door Ingrid Wuyster. BoekieBoekie 90 kun je hier bestellen.
Mijn verhaal kun je hier lezen...
Vlugschrift Avier
06 Jul 2013
Vlugschrift Avier is een gratis poezietijdschrift. Het heeft elk nummer een wisselende hoofdredacteur. Stadsdichter van Rotterdam Daniel Dee is gevraagd om een Rotterdamse editie te maken. Hij nodigde mij ook uit voor een bijdrage. Ik schreef een nieuw vers en hou u op de hoogte...
Laatste les
04 Jul 2013
Bij de SKVR gaf ik dit seizoen 3 cursussen verhalen schrijven. Gisteravond de laatste les van de laatste cursus. Een cursiste kwam met brownies en drinken, een andere cursiste had cheesecake gebakken; buitengewoon, en heel lekker.

Aan het eind van de les toen ik iedereen bedankte voor alle verhalen, toverde weer een andere cursist een enorme bos bloemen uit de hoek van het lokaal, en kreeg ik ook nog een boekenbon, en lieve woorden. Ik bloosde ervan. Wat een fijne seizoensafsluiting! Op naar de herfst...
e-zine Meandermagazine
28 Jun 2013
Het e-zine van Meandermagazine staat online. Dichters uit Rotterdam geselecteerd door stadsdichter Daniel Dee.
Scrhijven in Zoutelande
22 Jun 2013
Het hele weekend ga ik schrijven in Zoutelande. En niet als docent, nee als cursist. Dat ik ergens schrijf-cursist was is minstens 10 jaar geleden, want zo lang geef ik zelf al les.
Ik heb er erg veel zin in, vind het zelfs wel spannend dat ik niet weet wat ik zal gaan doen.
En die 3 dagen alleen in een hotelkamer, dat is ook een heerlijk vooruitzicht.
Presentatie galerie Opperclaes
17 Jun 2013
Vrijdag 14 juni was de presentatie van Tekst/Figuur.
Hier een paar foto's die de sfeer van de middag vangen.

Het werk hing er mooi bij.

Het was bijzonder om ook in een andere discipline te werken en het blijkt maar weer dat beeld veel directer is dan tekst.

'Welke was van jou? O, die met die hond...' 
Poem Express op Poetry International
16 Jun 2013
Poem Award De uitreiking van de internationale poeziewedstrijd voor kinderen, de Poem Express, was zaterdag in de Rotterdamse schouwburg.
Virgil Baal (12 jaar) uit Rotterdam won er de Rotterdamse Poem Express Award mee, hij werd eerste van Nederland, en zelfs tweede internationaal. Een prachtige gedichtenposter was het. Er stond een wolk met regen op en blauwe schoenen. Boven de schoenen het gedicht:
Ik had een toverstok en ik wenste schoenen om
naar de regen te rennen.


Slot De uitreiking van de Poem Express was voor mij het slot van een heerlijke week Poetry International. Met veel moois. De beste avond was de woensdag, waarop ik Jan Glas en Knut Ødegård hoorde, en daarna in de grote zaal Anne Vegter. Drie dichters die ik allemaal verstond en begreep, omdat ze raakvlakken met mijn eigen taal hebben. Letterlijk Jan Glas: omdat hij gronings spreekt, of figuurlijk Knut Ødegård: omdat zijn poezie bijna verhalen zijn, gedichte korte verhalen. Anne versta ik omdat ze vrouw is, en dat niet maskeert. Wat ik ook meer zou moeten doen.
Voorlezen Opperclaes
12 Jun 2013
Vrijdag 14 juni, is de presentatie van de Tekst/Figuur in gallerie Opperlaes, Claes de Vrieselaan 103. Daar zullen een aantal dichters hun gedicht ook voorlezen. Van 16:00-20:00 bent u van harte welkom, dan starten de feestelijkheden. Ik lees ook.
Huppekee, kom mee
04 Jun 2013
7 juni-9 juni dan is Route du Nord 2013. Tussen al dat hips geef ik gedichten weg. Samen met Daniel, Umeu en Lennart. Dus, kom vrijdag luisteren (en kijken naar alle mooie dingen)
Poetry
01 Jun 2013
Tijdens Poetry International voel ik me nog meer thuis in Rotterdam omdat er dan overal dichters rondlopen. Op vrijdag 14 juni zijn er ook lekker veel illustratoren die de stad bevolken.
De presentatie van het project Tekst/Figuur vindt dan plaats van 16.00 tot 20.00 uur in galerie Opperclaes, Claes de Vrieselaan 103, Rotterdam. Een aantal dichters zal voordragen bij de presentatie, ik ook, kort...
Meandermagazine
21 May 2013
Snel verschijnt een nieuw e-zine van Meandermagazine. Daarin staan Rotterdamse dichters. Ik schreef 2 nieuwe verzen. Als hij verschenen is, verschijnt hier een link.
Poetry Tekst/Figuur
18 May 2013

Het belooft een prachtig boek te worden en de zeefdrukken van de afzonderlijke werken zijn los te koop. In oplage, dus wees er snel bij...
Op Poetry International wordt het boek gepresenteerd. Hier staat alle informatie.

Route du Nord
14 May 2013
Route du Nord is dit jaar voor het eerst rond de minimall en de spoorbogen vlakbij Hofplein in Rotterdam! Op 7 juni struinen stadsdichter Daniel Dee en ik er ook rond, we voorzien u ongevraagd van allerlei poezie.
Turnen
29 Apr 2013
Voor de nieuwe BoekieBoekie schrijf ik een kort verhaal over turnen. Ik heb dat zelf jaren gedaan, en het is grappig hoe snel je de levendigheid weer terughebt in je fantasie. Of het verhaal goed afloopt weet ik nog niet... Dat lees je in BoekieBoekie 90 Alweer verloren.
Tekst/Figuur
23 Apr 2013
Collin van der Sluijs en ik werken nog hard aan onze pagina in het boek tekst/figuur. Hij maakt een hond in pluizebollen. Mijn gedicht is af. Het is kort geworden. Nog korter dan anders. De meerkoeten zijn toch nog gesneuveld in mijn tekst. Wat blijft er dan nog over...
Nog 8 dagen om te doneren op voordekunst.nl. Dan ben je verzekerd van een plaatsje bij de presentatie van het boek op Poetry International in juni en kun je het zelf zien!
Spaanse berg 2013
15 Apr 2013
Van 10-17 augustus geef ik de cursus Levensverhalen schrijven bij La Colina in Spanje. Een gloednieuwe cursus, en ik heb er weer zin in! Alle praktische informatie vind je hier.
De cursus zal zich toespitsen op levensverhalen van jezelf of van anderen, en je leert van mij hoe je die goed op papier krijgt. Heb je vragen over de cursus mail me, en ik doe mijn best je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.
Het eerste gedicht van Chretien Breukers
27 Mar 2013
Deze week verscheen het boek: Het eerste gedicht, over het lezen van poezie, van Chretien Breukers. In deze bundel staat de verzameling van de online reeks 'Het eerste gedicht' van het Literair weblog De Contrabas. Het eerste gedicht aflevering 31 gaat over mijn gedicht Zaterdags.
Beginpunt
26 Mar 2013
Het was een mooie stArt Award uitreiking in het Kroller-Muller museum.
Ik las mijn gedicht Beginpunt voor. Het gedicht dat ik schreef bij het werk: Project voor het Rijksmuseum Kröller-Müller van Stanley Brouwn.
Het ziet er prachtig uit met de illustratie van Ilon Adrian in BB#89 Kriskras door de beeldentuin...
BoekieBoekie 89 kun je hier bestellen.
BB89 In de beeldentuin
20 Mar 2013
Aanstaande zaterdag, 23 maart, vind je de hele redactie van BoekieBoekie in de beeldentuin van het Kroller-Muller museum. Om 11:00 is er de uitreiking van de stArt Award, de wedstrijd voor illustratie studenten en pas afgestudeerde illustratoren. Aansluitend wordt feestelijk het nieuwste nummer uitgereikt, wat helemaal gevuld is met het werk van de winnaars.
Nummer 89 van BoekieBoekie speelt zich af in de beeldentuin van het Kroller-Muller museum. Dit jaar bestaat het museum 75 jaar! 10 schrijvers en 10 kinderen zijn afgelopen zomer een dag lang in het museum geweest om te schrijven. Alles wat er die dag gemaakt en verzonnen is, lees je in BB89.
Bestel BB89 hier.
Tekst/Figuur
16 Mar 2013
Het belooft een mooi boek te worden, voor poezieliefhebbers en verzamelaars van mooie uitgaves een feest. Hier zie je een introductie van het project...
Hier kun je in de periode dat de dichters en de illustratoren aan het werk zijn (en dat is nu) kijken wat er allemaal gebeurt, en je alvast verlekkeren.
De illustrator met wie ik werk, Collin van der Sluijs heeft inmiddels mijn eerste regels ontvangen.
Zinnebeeld
15 Feb 2013
In de mooie letterproef 'Symboolpolitiek' van stichting Autres directions en Zinnebeeld staan bijdrages van 37 schrijvers, journalisten en anderen. Mijn bijdrage staat ook nog hier.
Turing NGW 2012
07 Feb 2013
Gisteren waren wij bij de uitreiking van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2012 in de Stadsschouwburg van Amsterdam.
Mijn gedicht: Bezetting zit bij de beste honderd en is gepubliceerd in de bundel: ‘Naaktlopen met je hersenen'.
Aansluitend was het eerste gedichtenbal. Ik droeg mijn mooiste jurk. Hij zijn glanzende pak. En het was fantastisch.
Nieuwe verhalen in: Verhalen in de Postkast
25 Jan 2013

Het nieuwste verhaal in de serie: Verhalen in de Postkast is een prachtig kort verhaal over het weerzien met een oude geliefde en heel subtiel daarin verwerkt, de relatie tussen twee broers. Als ik het zo vertel is het lang niet wat het is, ga het luisteren: De Sfynx. Het is geschreven door Pim Wiersinga.

Half december schreef Arie van der Ent het verhaal Eindelijk achttien, ook dat verhaal is de moeite waard. Verhalen in de Postkast

Kunsbende Zeeland
10 Jan 2013
Zaterdag 19 januari geef ik in de bibliotheek van Middelburg een workshop voor jonge schrijvers.
Averechts opnieuw
09 Jan 2013

Op 18 januari organiseert Wij-Rotterdam een feestavond voor alle ouderen die te gast waren in het televisieprogramma Wij-Rotterdam. Het vind plaats in zorglocatie Antonius Binnenweg, in hartje centrum.
Wij-Rotterdam maakte ook een item voor de breiende dames van Granny's finest en daarom lees ik het verhaal Averechts nog een keer voor. Zin in een feestje, en 55+, kom ook.

2013
01 Jan 2013
Een heel gelukkig 2013 gewenst!