omslag Draaidagen Romandebuut Bianca Boer Draaidagen
omslag Vliegen en andere vogels Poëziedebuut Bianca Boer Vliegen en andere vogels
omslag Troost en de geur van koffie Troost en de geur genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2008
 
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Welkom

Welkom op mijn site. Onder 'Over Bianca' vind je alles wat ik tot nu toe gepubliceerd heb. Bij 'Bianca geeft les' staat alles over cursussen en workshops die ik geef.

DUI Drei Geschichten
übersetzt von
Gregor Seferens
ENG Part of my short story Lasix
translated by Derek van Dassen

 

Lezen in Duitsland
24 May 2024
Op 8 augustus 2024 lees ik bij het Verwalterhaus uit Fester Boden bij de Lesebühne in Berlijn. 
Op 3 september 2024 lees ik in Dortmund bij het Literaturhaus. 
Meer info volgt.
Schrijfweekend op de camping
10 May 2024
Over een paar weken is het allereerste schrijfweekend 'Alle pennen los' dat Carolien Dircken organiseert. Ik geef dan een weekend lang les op een camping. Zo leuk. Ik heb allemaal nieuwe opdrachten verzonnen. Het weekend is vol, maar hou haar website in de gaten voor meer data. Het kan niet anders of dit wordt een succes. 
Op de Filosofa
18 Apr 2024
Morgenavond vertel ik bij Op de filosofa in de Heilige familiekerk in Rotterdam Noord studenten filosofie van de Erasmus Universiteit alles over mijn werk voor stichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam. 
Eerstejaars Proza aan de Schrijversvakschool
17 Feb 2024
Ook dit jaar geef ik eerstejaars studenten van de Schrijversvakschool in Amsterdam les in het schrijven van proza. Heerlijk groepje, hardwerkende schrijvers in spe.
Eenzame uitvaart van dhr. Tholen
08 Feb 2024
In opdracht van de gemeente Rotterdam schreef ik voor schtichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam een gedicht. Ik las mijn gedicht voor dhr. Tholen voor bij zijn begrafenis. 
Stop-motion animatie van Middernacht
09 Jan 2024
Monique de Adelhart Toorop maakte een koorstuk voor drie stemmen van mijn gedicht Middernacht. Victor Mocnik maakte een stop-motion animatie met een kartonnen bed en papieren slofjes. Vier minuten lang genieten. Zoek de slofjes. 
Optreden: Noorderdicht
10 Dec 2023
Op 10 december 2023 lees ik voor in diverse kroegen, bars en galeries in Rotterdam Noord bij Noorderdicht bij de bar. Zin in.
Poezie is een daad op Instagram
01 Dec 2023
Op mijn favoriete poezieaccount: poezie is een daad op Instagram stond gister het gedicht 'Al dat vergeten' uit Vaste grond. 

Al dat vergeten

ik wil niet steeds aan iedereen uitleggen
dat je me nog wel herkent (meestal)
maar dat je toch niet meer dezelfde bent

ik weet zelf niet eens precies wat kennen eigenlijk is
als ik je zie zitten vergeet ik ook liever
dat je me steeds vaker niet thuis kan brengen

we proberen alle hulp zo goed mogelijk
om je heen te bouwen

omdat je bijna niet beweegt
hopen we dat het blijft staan
Fester Boden is verschenen
17 Nov 2023
Er kwam een doos met de post. Daarin de Duitse vertaling van Vaste grond: Fester Boden
Vertaald door Gregor Seferens en uitgegeven bij Offenes Feld. Bestel hem hier.
Interview op Meander
12 Oct 2023
Op meandermagazine.nl staat een interview met mij. Ik ben er blij mee. Lees het hier.
Libelle.nl
28 Sep 2023
Vandaag, 28 september start de week tegen eenzaamheid. Libelle interviewde me over mijn werk voor stichting dEUR, de Eenzame Uitvaart Rotterdam. Het interview lees je hier. 
Awater clubkeuze
26 Sep 2023
Abonnees van poezietijdschrift Awater krijgen bij elk nummer de clubkeuze cadeau. Voor het nummer dat volgende week verschijnt heb ik de keuze gemaakt samen met Alek Dabrowski. We kozen de bundel: 'Het witste woord' van Eva Meijer. Waarin elk gedicht raak is. Lees het clubkeuzerapport hier.
A mic of one's own
15 Sep 2023
Vanavond lees ik een kort verhaal voor bij de open mic, A mic of one's own, van The writers guide to the galaxy in Kunstinstituut Melly. Ik scheeft speciaal een nieuw verhaal met als thema afval. Tot dan! Het begint om 19:00.
Optreden Kunstvloed Sauwerd
28 Aug 2023
Zaterdag 9 september 14:00-16:00 lees ik voor tijdens de poeziewandeling op Kunstvloed in Sauwerd. Sauwerd ligt in Noord Groningen, en ik kom uit deze buurt. Veel zin om daar op te treden. 
Drieluik voor verzorgingshuis
06 Jul 2023
Drieluik Sommige dagen
'Sommige dagen', drieluik aquarel, inkt en zinnen

Voor de nieuw aangelegde tuin van verzorgingshuis De Bieslandhof in Delft maakte ik het drieluik 'Sommige dagen'.

Drieluik Sommige dagen
Prijsuitreiking
08 May 2023
Gisteren was op landgoed Fredeshiem in Steenwijk de uitreiking van de Mr.J.C. Bloem poëzieprijs 2023. Iduna Paalman won met haar bundel Bewijs van bewaring. De andere genomineerden waren Arno van Vlierberghe met Ex Daemon, Anne Broeksma met Vesper en ikzelf met Vaste grond. 
De middag van de uitreiking was geslaagd, mijn hele familie was aanwezig, dat was bijzonder. Ik heb ervan genoten. 
Uit het juryrapport voor Vaste grond: 'Eenvoudige, dagelijkse gedichten lijken het, maar met telkens een verrassende uitwerking. Vaste grond is een evenwichtige bundel, met een sterke thematische eenheid: de moeder-dochterrelatie, naar 'boven' en naar 'onder'. Het taalgebruik van Bianca Boer is afgewogen en precies. 'Blijf jij alsjeblieft / nog even overeind / zeg me wat ik moet doen / zeg me wanneer ik je mag aanraken'.'
Flow nummer 1-2023
20 Jan 2023
In de Flow van januari zit in het midden een dichtbundeltje verscholen. Daarin staat het gedicht Kleine geluiden uit Vaste grond. Een van mijn lievelings... Blij mee. 
Ooteoote
28 Nov 2022
Op de website ooteoote.nl is een artikel verschenen dat helemaal gaat over het gedicht 'Stilte is een gaatje in geluid' uit Vaste grond. Een grongide analyse van het gedicht door Dietske Geerlings. Een quote uit het mooie artikel: 'Door het woord ‘nog’ voel je dat het niet lang meer gaat duren. Je voelt de rijkdom van die vijfhonderd bijzondere exemplaren en tegelijkertijd voel je dat die rijkdom vergankelijk is, zoals de belofte en tegelijkertijd de kwetsbaarheid van het kind in de buik.' 
Recensie voor Vaste grond
16 Sep 2022
Meander, het internettijdschrift over poezie in Nederland, plaatste de eerste recensie van Vaste grond. Je leest het hier. De recensent ziet zijn aanvankelijke scepsis over de 'gewoonheid' van de taal in mijn gedichten veranderen in bewondering.

Quote

‘Vaste grond is gezien de thematiek die Bianca Boer op talloze verschillende wijzen uitwerkt in haar gedichten het lezen waard, ook al zijn ze traditioneel van vorm. (...) De directe beschrijvingen van de waarnemingen transformeren geregeld tot een opvallende metafoor, ook als ze doodgewone, alledaagse zaken behelzen die met eenvoudig woordgebruik gepresenteerd worden. Ook die poëzie bestaat en ‘nog altijd zien andere mensen dat’.’
Sigmund
19 Jun 2019

Bedankt Peter de Wit.
Wat een feest!
12 Jun 2019
Foto Fred Ernst
Lieve vrienden en familie, het was een geweldig feest in Cinerama bij de boekpresentatie van Draaidagen. Redacteur Marijn sprak mooi over het boek, de rij voor het signeren duurde langer dan bij de Efteling en de boeken waren uitverkocht aan het eind van de dag. Een beter feest had ik me niet kunnen wensen. Bedankt!
Ouder nieuws, van vroeger
01 Mar 2007
Kijk hier voor al wat is beleefd.