droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Oud nieuws

Een boek als een huis
27 Nov 2018
Gisteren werd bij Trichis Publishing het boek: The building speaks its own language, Design and construction of Sanders Building Erasmus School of Law gepresenteerd. Een veelzijdig boek over het geheel vernieuwde Sanders Building, het voormalige L gebouw op de campus van de Erasmus Universiteit. In het boek gaan beeldende kunst, recht en poëzie met elkaar in gesprek. In het gebouw op de vierde verdieping hangt mijn gedicht ‘Vaste grond’. Ik schreef het bij het prachtige werk van Karin-Rianne Westendorp dat daar ook hangt.
Sintel
20 Nov 2018
Komende zondagmiddag lees ik in Amsterdam, bij Perdu voor bij de presentatie van het nieuwe nummer van Sintel. Sintel is het offline tijdschrift voor literatuur, essays en muziek. Mijn bijdrage 'Eigen benen' staat er ook in. 'Eigen benen' is een kruising tussen een verhaal en een gedicht. Het was heerlijk om weer eens iets korts te maken. Bestel Sintel hier.
Schrijftraining
15 Nov 2018
Alweer halverwege de cursus Schrijftraining aan de Schrijversvakschool Amsterdam, locatie Rotterdam. Een betrokken, liefdevol clubje mensen laten ontdekken waar ze goed in zijn is zo leuk. Gelukkig zie ik ze nog een paar keer.
Het einde nadert
12 Nov 2018
Het einde nadert

'Draaidagen' nadert nu echt voltooiing. Ik heb het vaak gehoopt, vaak gedacht en de laatste tijd ook vaak gezegd. Het begint steeds meer waar te worden. Afgelopen week printte ik het boek, hing het aan de muur, las het, en knipte het eind aan stukken om het beter te maken.
Puin en vriendschap
11 Nov 2018
Vanmiddag was de presentatie van het boek 'Puin en vriendschap' van Jan Wagner. 'Puin en vriendschap' is een boek waarin de bekende Rotterdamse kunstenaar Jan Wagner mensen beschrijft die hem in zijn leven hebben geraakt. Een andere verhaallijn zijn het verhaal van zijn jeugd in en na de oorlog, en dat van zijn vrouw Arina. 
Met veel plezier deed ik de manuscriptbegeleiding en de redactie van het boek.   
Tijdschrift Vilt
01 Aug 2018
In het zomernummer van tijdschrift Vilt staat het verhaal Vrouwenmantel. Dat schreef ik naar aanleiding van een weekendje wolverven met twintig onbekende dames. Heerlijk blad, Vilt, en een weekend weg met onbekende dames is erg aan te raden, zeker als er wol in het spel is.
Sintel zomermiddag
21 Jul 2018
Sintel, offline tijdschrift voor literatuur, doet de gastprogrammering voor één van de literaire zondagen in café De Engelbewaarder in Amsterdam. In het nieuwe nummer van Sintel komt ook een verhaal van mij. 
Op 19 augustus lees ik dat voor bij Zomerengelen. 
Van 16:00-18:00 in café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59HS, Amsterdam
Draaidagen
14 Jul 2018
De zomer kan beginnen. Versie 7.0 van Draaidagen ligt bij de uitgever. Het boek raakt steeds meer af. 
Radio Rijnmond: De Boekenstroom
14 May 2018
In het programma Rijnmond Nu op Radio Rijnmond is elke maand een uur gereserveerd voor boeken. Alek Dabrowski praat op 28 mei van 18:00-19:00 in De Boekenstroom over creatief schrijven. De vraag is: kun je schrijven leren? Ik kom vertellen over het vak van schrijfdocent. Het antwoord op de vraag is: ja, je kunt schrijven leren. 
Wat je dan leert en hoe, daarover gaan we in gesprek. Heerlijk.
Interview in 'De auteur'
08 May 2018
De Auteur

In het laatste nummer van 'De Auteur' het tijdschrift voor Vlaamse Letterkundigen, van maart 2018, staat onder andere een intervieuw met mij naar aanleiding van het winnen van de Poezieprijs van Oostende. Ik vertel alles over Het Begin, over mijn lievelingsauteurs en over de Amerikaanse Poeziepodcast waaraan ik verslaafd ben. Hier is een link naar de podcast Commonplace
Hier lees je pagina 1 en pagina 2 van het interview. Winnend gedicht.
Watergruwel
01 May 2018
Het klimaat verandert. In het Oude Westen valt soms in korte tijd zoveel regen dat het riool het water niet kan verwerken. Tropische regenbuien in het koude kikkerland. Wat kunnen we doen? Wordt het geen tijd om de dieren, de planten, de zon en de horizon ook een stem te geven? De Leeszaal heeft schrijvers Sanneke Van Hassel en Bianca Boer en theatermaker Lisette Janse gevraagd om samen met twee groepen bewoners van het Oude Westen naar woorden te zoeken. De verzamelde en zelfgemaakte verhalen, liedjes, gedichten, petitities worden -met muzikale hulp van gitarist Andreas Suntrop en neyspeler/electronicaman Cengiz Arslanpay- gepresenteerd op zondagmiddag 27 mei in de Leeszaal
Finissage Jan Wagner
25 Apr 2018
In galerie V'arts is tot en met 28 april de tentoonstelling van Jan Wagner te zien. Pasteltekeningen over vergangkelijkheid. Je blijft er naar kijken. Op zaterdag 28 april is de finissage. Ik ben uitgenodigd om gedichten voor te lezen. Ik lees onder andere Het lied voor de levenden. Weest welkom.
16:00-18:00, Galerie V'arts, Oostkousdijk 9c, Rotterdam
Schrijfweg
14 Apr 2018
Van 17 t/m 23 april schrijf ik in afzondering aan Draaidagen. Bijna af. 
Schrijfweek in Spanje
02 Apr 2018

Je kunt je weer opgeven voor de Schrijfweek in Spanje. Van 14-21 juli 2018 begeleid ik je bij het werken aan een verhaal. We praten over de korte verhalen van bekende schrijvers, lezen en leren van hun werk. We schrijven en verder hoeft er niets. Eten, drinken en een bed zijn inbegrepen. In Spanje heb je ongestoord tijd om je eigen verhaal te schrijven. 
Ik vind het een heerlijk vooruitzicht weer een groep te begeleiden.
Werk je lieveer aan iets dat je al hebt, en wil je manuscriptbegeleiding op locatie? Dat kan ook. Alle informatie vind je hier
Voor vragen mail: info @ biancaboer.nl
Rotterdams Kort
01 Apr 2018
Van januari tot mei draait het project Rotterdams Kort weer. Dit jaar voor het eerst georganiseerd door Passionate Bulkboek. Vijf schrijvers, Daphne Huisden, Raoul de Jong, Said el Haji, Sanneke van Hassel en ik, geven les op middelbare scholen in de stad. Met de foto's van De Kracht van Rotterdam verleiden we leerlingen om in hun verbeelding te duiken en een kort verhaal te schrijven. Ik kom hoogstpersoonlijk in zes klassen de fantasie op hol brengen. 
Op 3 april ben ik op het Montessori Lyceum, in Rotterdam
Rotterdamse Boekenbal
15 Mar 2018
Mijn jurk hangt klaar, de kaarten zijn bijna uitverkocht. Morgen lezen en dansen op het bal. Ik zie jullie daar! 
Expositie Geuzenmaand
08 Mar 2018
Vanmiddag was de opening van de tentoonstelling ter ere van de Geuzenpenning die op 13 maart uitgereikt wordt. Dit jaar gaat de penning naar de organisatie Girls Not Brides die kindhuwelijken wereldwijd tegen gaat. In museum Vlaardingen en Kade 40, is een tentoonstelling met werk van 15 kunstenaars. Curator Frans de Winter heeft met zorg werk geselecteerd dat iets te maken heeft met de rechten van vrouwen en meisjes. Tijdens de opening, vanmiddag, las ik het gedicht, Lied voor de levenden, dat ik ter ere van de opening schreef. Ik laat daarin 18 meisjes aan het woord. Mijn lied is gebaseerd op het gedicht van Jan Campert, Het lied der achttien dooden. 
Tot 31 maart kunt u gaan kijken in Museum Vlaardingen en Kade 40, in Vlaardingen.
Rotterdamse Boekenbal
15 Feb 2018
Op vrijdag 16 maart 2018 lees ik voor op alweer het 3e Rotterdamse Boekenbal
Voorlezen in besloten kring
12 Feb 2018
Woensdag 28 februari ga ik voorlezen bij weefclub 'De steeklatjes'. Als je daarbij wilt zijn, zul je lid moeten worden. Dat is geen slecht idee, want zeg nou zelf, wie wordt er niet gelukkig van schapenwol?
Crimmp 26
10 Feb 2018
Op vrijdag 23 februari ga ik met Pim Wiersinga en Lodewijk Ouwens en Rob de Moes in gesprek over research en schrijven. Dat doen we in de Drievriendenstraat in Rotterdam. Kom ook naar Crimmp 26.
Gastles Hogeschool voor Journalistiek
07 Feb 2018
Gisteren, 6 februari, gaf ik in de Kennismakerij in Tilburg een gastles voor studenten van de Hogeschool voor Journalistiek waar ook geïnteresseerden uit diverse schrijfgroepen uit Tilburg en omgeving voor waren uitgenodigd. Ik vertelde over het proces van schrijven, ik gaf tips en trucs en hoop dat iemand zich gesteund voelde in de zelfverkozen afzondering van het schrijven. Tussen al die schrijvers (in spé) voelde ik me in elk geval in mijn element.
Liefde tussen de lijnen
02 Feb 2018
In Oostende is komend weekend het festival Liefde tussen de lijnen. Een bruisend geheel. Een prachtige brochure. Ik mag komen lezen en al lijnen trekkend door de stad gaan. Zin in.
Knitterary Nights
27 Jan 2018
Gisteren, vrijdag 26 januari, was de tweede Knitterary Night van dit seizoen. Die was helemaal uitverkocht. Ik las een verhaal over het vallen van kinderen dat zo maar eens in een nieuw boek zou kunnen komen. 
Voor de laatste Knitterary Night zijn nog een paar kaarten. Ik broed alvast op een nieuw verhaal.
Winnaar Po√ęzieprijs van Oostende
21 Jan 2018
Gisteravond was de uitreiking van de 10e Poëziewedstrijd van de stad Oostende in België. Gisteravond hoorde ik dat mijn gedicht 'Laatst, in de ochtend' gekozen is tot het beste gedicht! 
De tweede prijs ging naar Paul Vincent voor zijn gedicht 'Noordnoordoost' en de derde prijs ging naar Astrid Arns met het gedicht 'Doorzichtig'. Er verscheen een prachtig boekje met gedichten van de laatste tien. 
De rest van het weekend ging in een roes voorbij. 

Het gedicht lees je hier.
Met filmpje van Focus-wtv.
Nieuwjaar is begonnen
01 Jan 2018
Iedereen een heel fijn 2018 gewenst! Met veel bladzijdes en spannende verhalen.