droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Oud nieuws

6 line poems (UK)
14 Dec 2020
16 december 2020 was er een aflevering van Love the words op ChapelFM, het radiostation in Leeds (UK). Om 2020 uit te luiden en de mensen een hart onder de riem te steken voor 2021 schreef ik, net als vele anderen, een 'six line poem'. Ik kreeg de uitnodiging via Ralf Thenior, er zit ook een blokje met Duitse dichters in. Heel leuk om te luisteren. Luister de hele aflevering hier. Mijn gedicht is vertaald door Helen Webster en wordt aan het begin van het programma gelezen. Engels klinkt zo mooi, vind ik.

wood for violins
this year we grew dense, like trees in cold times
we slowed down so much, that time overtook us

we taped off spaces, crossed out benches
we kept walking, stayed warm with distant talking
and thoughts spun like tree rings

our trunks grow into good wood for music
De Literaire Hemel
26 Oct 2020
Op vrijdag de 13e november, zal ik (en daar duim ik hard voor in deze rare tijd) te gast zijn bij De Literaire Hemel bij Café De Amer, Amen. Ik verheug me er op om over Draaidagen te praten. Hoogstwaarschijnlijk zal het een online evenement worden dat later terug te kijken is. 
Podcast
25 Oct 2020
Martha Pelkman interviewde mij voor het Literair Café met DrsPee. Aflevering #24. We praten over schrijven, intertekstualiteit en eerste zinnen. Ik hou ervan als een interview niet eenrichtingsverkeer is, dit is meer een gesprek, dat werkt goed. Je luistert het Literair Café met DrsPee hier
Uitverkocht
20 Oct 2020
Het boek Een zin elke dag is helemaal uitverkocht.
Op.
De enige twee plekken die misschien nog een exemplaar hebben, zijn: boekhandel Bosch en de Jong op Katendrecht, of Museum Katharinenhof in Kranenburg. 
Mini-kaartjes bij Bosch en de Jong
01 Sep 2020
Bij boekhandel Bosch en de Jong op de Kaap, is nu ook een expositie van de kaartjes. Gelukkig maakte ik er 500, zullen we maar zeggen… Ze zijn zo leuk daar aan die onafgewerkte muur. Bij de boekhandel zijn ze te koop! 
1 kaartje kost €25,00. 
Mocht je ook een boek van de zinnen erbij willen, dat is vanaf 17 september exclusief in bij Bosch en de Jong en bij mij te koop. Voor €30,00.
Voorintekenen kan nog, stuur me een mail.
Expositie in Kranenburg (D)
10 Aug 2020
Boekje Kreislauf 2
 
Vanaf gisteren, 9 augustus, kun je in Kranenburg naar de expositie Kreislauf 2. 19 kunstenaars exposeren daar in en om Museum Katharinenhof hun werk. De tentoonstelling heeft als titel: Wanderer – Wunderer, een wandeling door Kranenburg langs het onverwachte. 
"De werkelijkheid wordt vreemder, naarmate je er beter naar gaat kijken".
Door het stadje Kranenburg loopt een beeldenroute. Daarin lees je een reeks van 5 gedichten en 8 zinnen van mij. In het museum is een selectie van de kleine kaatjes te zien uit de reeks #eenzinelkedag.
 
Plattegrond beeldenroute Kreislauf 2 Kranenburg 
#eenzinelkedag het boek
27 Jul 2020
We maken een boek van de kaartjes met de zinnen. Een echt boek in een kleine oplage. Alle 500 kaartjes staan erin. Het wordt zo mooi. Het is een huisproject, getrouwd zijn met een grafisch ontwerper is zo gek nog niet... Wil je ook een boek van de zinnen, het kost €30,00. Je kunt het bestellen als je me een mailtje stuurt. info@ mijn website. 
TWEEDE DRUK
09 Jul 2020
Het is officieel, ik heb hem in mijn handen, de tweede druk van Draaidagen. Een mooi stel nieuwe quotes op het omslag en ook binnenin, om argeloze klanten in de boekhandel te overtuigen dat je dit boek moet lezen.
Maar verder is het net zo als de eerste druk.
Hoera

Draaidagen, tweede druk. Ik ben zo blij.
Shortlist Hebban Debuutprijs
18 Jun 2020
Draaidagen staat op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2020! Samen met Viktor van Judith Fanto, Niemand zoals hij van Lucia van den Brink, Lichter dan ik van Dido Michielsen en Confettiregen van Splinter Chabot maakt Draaidagen kans op de Hebban Debuutprijs.  
Een lezersjury van 100 lezers las de vijftien boeken van de longlist en stelde daaruit de shortlist samen. Tussen nu en begin september buigt zich een jury van boekhandelaren over de shortlist. Ondertussen heb ik alle vier de boeken in huis gehaald, laat de zomer maar komen!
Literair Nederland
12 May 2020
Op Literair Nederland verscheen een column over Draaidagen van Inge Meijer. In haar column haalt Meijer de 4 mei lezing van Arnon Grunberg aan en zegt ze: 'Grunberg zegt dat we naar de details moeten kijken omdat algemeenheden geen indruk maken. Ik moet direct denken aan het boek Draaidagen dat ik aan het lezen ben en naast me op tafel ligt. Een boek dat begint met het rinkelen van porselein.' Inge Meijer besluit met deze woorden: 'Een schijnbaar achteloos vermeld detail raakt me direct in het hart, daar waar het mededogen begint. Een ongelofelijk indrukwekkend boek.' 
Recensie De Lage Landen
01 May 2020
In het eerste nummer van De Lage Landen (tot het vorige nummer Ons Erfdeel) staat een uitgebreide en lovende recensie van Draaidagen door Dirk Vandenberghe. 'Wat volgt is een schitterend duel tussen film, verbeelding en werkelijkheid, waarbij de grenzen steeds meer vervagen. Knap is hoe Boer voortdurend van perspectief wisselt, waardoor de lezer alert moet blijven en af en toe toch op het verkeerde been wordt gezet. Wat is echt? Wat is film? Wat is heden, wat is verleden?'  
Tweede Knitterary Night online
16 Apr 2020
Ik merk het om me heen, iedereen mist contact met anderen. Mailen en bellen is fijn, maar het is ook goed om elkaar te zien. En juist de Knitterary Night brengt mensen samen die houden van wol en verhalen.
Dat kan nu even niet live bij Ja, Wol maar Sakia en ik organiseren de tweede Knitterary Night online op zaterdag 18 april.
We hebben voor deze speciale editie ook Sanneke van Hassel uitgenodigd! De online Knitterary Night is uitverkocht, we broeden op vervolgplannen in deze tijden van corona.
Longlist Hebban Debuutprijs 2020
15 Apr 2020
Vanmiddag hoorde ik dat Draaidagen op de longlist van de Hebban Debuutprijs 2020 staat! Dat vind ik geweldig. Wat een eer. Hebban is een groot en toegewijd platform voor liefhebbers van boeken. De reacties zijn hartverwarmend. Nu duimendraaien voor de shortlist :-) Ik heb geduchte concurentie, bekijk de hele longlist van de Hebban Debuutprijs 202 hier.
Knitterary Night Online
01 Apr 2020
We gaan iets nieuws proberen: de online Knitterary Night. Het recept is hetzelfde, ik lees voor, jullie breien, alleen dan gewoon in je eigen stoel met je eigen poes tegen je aan. Ik mis iedereen en Saskia ook, daarom op zaterdagavond 4 april van 20:00-21:30, de online Knitterary Night. Koop nu je kaartje op de website van Ja, Wol.

UPDATE: de eerste online Knitterary Night was binnen 5 uur uitverkocht. We doen binnenkort nog een.
Leesclubtournee
02 Mar 2020
Op 10 maart breng ik een bezoek aan alweer de derde leesclub. Elke keer een bijzondere avond met een heel eigen karakter. Ik maak er een optreden van in besloten kring en ik heb er nu al zin in. Hoera mijn boek bespreken!
Drie Rotterdamse schrijvers bij Maximus
01 Mar 2020
Op woensdag 11 maart 2020 lezen Hester Knibbe, Sanneke van Hassel en ik voor bij Boekhandel Maximus. We gaan met elkaar in gesprek over onze nieuwe boeken. Kaartjes reserveren bij Boekhandel Maximus in Hillegersberg. Het belooft een mooie avond te worden. 
Literaire maaltijd Leeszaal West
01 Mar 2020
In Leeszaal West is komende donderdag een literaire maaltijd. Voor €7,50 kun je aanschuiven bij wat de Wereldvrouwen serveren en als toetje vertelt Josien Hofs over Draaidagen. Meer informatie op de website van Leeszaal West. 
Herinneringscentrum
10 Feb 2020
Het pas geopende Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch heeft een prachtige website met veel informatie over de desastreuze nacht van 20-21 januari in 1943 waarin alle Joden uit de inrichting zijn gedeporteerd naar Auschwitz.
Deze gebeurtenis speelt een grote rol in mijn boek. Op de website van het Herinneringscentrum onder de tab> boeken, wordt mijn boek genoemd.
Leeszaal Vreewijk
03 Feb 2020
Komende zondag zijn Ruud Breteler en ik te gast in Leeszaal Vreewijk op Zuid. Vanaf 14:00 bent u van harte welkom om te komen luisteren naar wat we over onze boeken te vertellen hebben. We worden geinterviewd door Dirk Mellema. Toegang is vrij. Groenezoom 275 B, Rotterdam. 

UPDATE: vanwege de verwachte storm wordt deze middag uitgesteld. Meer nieuws volgt spoedig. 
Maximus in de Boekenweek
01 Feb 2020
In de boekenweek, op woensdag 11 maart lezen Sanneke van Hassel en ik voor bij Boekhandel Maximus, de fijnste boekhandel van Rotterdam Hillegersberg. Het belooft een Rotterdamse avond te worden. Meer details later. 
Nieuwe Knitterary Nights
22 Jan 2020
De Knitterary Night gaat weer van start. Op vrijdag 24 januari, 21 februari en 20 maart lees ik verse verhalen voor tijdens het handwerken bij Ja-Wol aan het Zwaanshals. Kaartjes gaan altijd snel, maar er zijn er nog een paar... Ik hoop jullie weer te zien bij de warmste avonden die ik ken. 
Nieuwe data Schrijfweek
14 Jan 2020
De nieuwe data voor de Schrijfweek op La Miana zijn bekend: van 15 t/m 22 augustus 2020 ben je van harte welkom om verhalen te leren schrijven.
In 2019 vertelde oudcursiste Ans in Trouw hoe het is om les in Spanje te krijgen: 'Het is leuk om feedback te krijgen van je mede-cursisten en het is daar prachtig. (…) Zelfs als het schrijven volledig mislukt, zit je daar nog goed.' 
Hier vind je alle informatie over de week en mailen mag altijd.
Activiteiten
10 Jan 2020
Voor 2020 staan er al een paar optredens gepland waar ik naar uitkijk. Over twee weken bezoek ik opnieuw een leesclub. Op 9 februari is in Leeszaal Vreewijk een literaire middag met Ruud Breteler en mij. En in april ben ik te gast in Amen, in Drenthe.