droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Oud nieuws

Radio: Hier een verhaal voor je
22 Nov 2015

Foto Joop Reijngoud

Luister hier de radiouitzending terug die uitgezonden werd op 20 november om 18:00 in Rijnmond staat stil en die gemaakt is van de middag Hier een verhaal voor je, op 15 november 2015 in verhalenhuis Belvedere op Katendrecht.
Luisteren en breien
21 Nov 2015
Gisteravond was de eerste Knitterary Night bij Ja, Wol in Rotterdam. De avond was uitverkocht voordat de posters gedrukt waren.
Iedereen had iets op de pennen, van een lekkere wintersjaal tot een babyvest. Er was koffie, thee en cocktail, en er waren kruidnoten. Eindelijk kon ik een heel verhaal voorlezen. Helemaal, zonder ook maar iets weg te laten. Anderhalf uur las ik voor.
En donderdag de 27e dan doen we gelijk #2! Er zijn nog een paar plekken. Inschrijven kan hier.
Knitterary Night 2
18 Nov 2015

Nu al tweede editie! Klik op de foto voor de grote poster. Als je ook graag wilt luisteren en breien, dan ben je van harte welkom op 27 november om 20:00 bij Ja, Wol. (Ik beloof dat ik niet hetzelfde verhaal lees als een week ervoor. Het gaat een andere avond worden...) Koop hier je kaartje.
LesArt.Festival 2015
02 Nov 2015

Foto Klauspeter Sachau

Voor wie de briefwisseling in de Onderzeebootloods gemist heeft, er is nog een laatste kans in Dortmund. Op 5 november treden we op bij het LesArt.festival aldaar. Tijdens de 17e Dortmunder Lyriktag. 
Lezing en concert Onderzeebootloods
30 Oct 2015Foto's Arie Kers

Tijdens het laatste weekend van de tentoonstelling De Aanval in de onderzeebootloods op Heijplaat, waren Ellen Widmaier, Katharina Bauer, Daniel Dee en ik door het Goethe Instituut uitgenodigd om onder de Heinkel uit onze brieven voor te lezen.
Tijdens het eerste deel lazen we stukken uit de brieven. Tijdens het tweede deel speelde het Doelenkwartet het stuk Seven van Patrick van Deurzen en lazen wij gedichten voor. Daniel was helaas ziek, Patrick van Deurzen was bereid zijn teksten te lezen. Het was een eer om daar te staan en op een andere manier dan de tentoonstelling doet te laten zien dat 'in gesprek blijven' noodzakelijk is.
Hier een verhaal voor je
29 Oct 2015
Hier een verhaal voor je is een boek en een evenement. In het boek staan nieuwe verhalen en gedichten van 20 Rotterdamse schrijvers. Al deze schrijvers baseerden hun verhaal op een Postkast van Erik Post. Postkasten zijn levensverhalen van Rijnmonders. Tijdens de middag onderzoekt een zevental schrijvers de vraag: Wat is het verschil tussen echt en fictie?
Kom op 15 november 2015 van 15:00-17:30 naar het verhalenhuis op Katendrecht. Kijk hier voor alle informatie.
Gedichtenmiddag
28 Oct 2015
Met Yvonne Zegers, Jan Wagenaar, Geert Wouters, Anne van Winkelhof en Marcel Vaandrager mag ik voorlezen in een van de leukste kleine theatertjes in Rotterdam: theater 't Kapelletje. Op de gedichtenmiddag van 29 november. Rosalie Wagenaar maakt de muziek. Het is gratis en van 14:00-16:00.
Knitterary Night uitverkocht
15 Oct 2015
Sjonge, de posters zijn nog niet eens bij de drukker vandaan en de eerste Knitterary Night zit al vol!
Knitterary Night
08 Oct 2015
Toen ik nietsvermoedend nieuwe breipennen ging kopen, raakte ik aan de praat met Saskia, de eigenaresse van Ja, Wol. Aan het eind van dat gesprek hadden we een idee: The Knitterary Night, een avondje luisteren en breien!
Er is niets fijners dan je concentreren op een verhaal terwijl je handen bezig zijn. Zelf kijk ik tv tijdens het handwerken, maar speciaal voor deze avond zal ik je voorlezen als je aan je wintersjaal breit. Kom op 20
november 2015 om 20:00 naar Ja,Wol. Kaartjes zijn hier te koop. De avond is inclusief lekkers. Ben je beginnend, er is een speciale Knit-Kit in de winkel verkrijgbaar vanaf de week ervoor.
De Kracht van Rotterdam
04 Oct 2015


Foto van Bob vd Vlist

Naar aanleiding van de fotowedstrijd De Kracht van Rotterdam en het boek Hier blijf ik van
Sanneke van Hassel, is er een schrijfproject ontwikkeld speciaal voor 4Havo/VWO op Rotterdamse middelbare scholen. Leerlingen schrijven hun eigen verhaal, geïnspireerd op de foto's van De Kracht van Rotterdam. De lessen worden gegeven door professionele schrijvers. Er zijn nog een paar scholen die mee kunnen doen. Van mijn eigen middelbare schooltijd weet ik hoe belangrijk het verzinnen van een andere wereld voor mij was. Ik verheug me dan ook erg op de lessen.

Minifestival
28 Sep 2015
Op zaterdag 26 september las ik voor op het Minifestival aan de dijk. Tijdens een zonovergoten middag kwam elk half uur een groep mensen langs om naar verhalen of gedichten te luisteren. Aan de struiken naast mij groeiden frambozen. Achter mij gemekker in het geitenweitje en telkens dreven vlagen van liedjes langs. Overal was iets te zien of te horen. Wat een fijne middag.
Ook dat is geschiedenis
25 Sep 2015
Een literaire correspondentie tussen een Nederlandse en twee Duitse schrijfsters waarin de periode van de Tweede Wereldoorlog steeds weer ter sprake komt, een toespraak van de Rotterdamse dichter Daniël Dee over zijn relatie met de Duitsers en zijn liefde voor de Duitse literatuur en ten slotte de vraag hoe de weg uit de geschiedenis weer kan terugvoeren naar de kunst: dat alles heeft geleid tot het boek Auch das ist Geschichte – Ook dat … , waaruit Ellen Widmaier, Bianca Boer en Katharina Bauer briefessays en gedichten lezen.


Het gerenommeerde Doelenkwartet speelt daarbij een nieuwe versie van het strijkkwartet Seven van Patrick van Deurzen, dat in alle zeven delen de thema’s liefde en oorlog muzikaal verklankt. Tegen de achtergrond van de tentoonstelling De Aanval over de eerste oorlogsdagen in Rotterdam en het verwoestende bombardement gaan taal en muziek een ontroerend verbond aan.

Zaterdag 24 oktober 2015, aanvang 19:00 uur, € 10,00
Onderzeebootloods Heijplaat, reserveren verplicht via cultuur@rotterdam.goethe.org
Na afloop is er een shuttlebus van de Onderzeebootloods terug naar Rotterdam CS.

Alle informatie op de site van het Goethe Instituut.

Bosch & de Jong
28 Aug 2015
Morgen opent officieel Bosch & de Jong boekverkopers in de Fenix Food Factory. Een ontzettend leuke winkel met een goed assortiment en lieve boekhandelaars. Tijdens de officiele opening van de winkel zijn er 'boekenballetjes' en cider. Diverse auteurs treden op. Tegen 20:00 lees ik ook. Tot daar.
Leuk 'onder de beuk'
18 Aug 2015
onder de beuk
Met Reinier van Mourik en Yvonne van der Haven droeg ik afgelopen zondag 16 augustus, voor onder de beuk. We lazen lievelingen van anderen, elkaar en onszelf.

Onder de beuk

Zondag a.s. 23 augustus is er nog een laatste kans. Dan lezen Daniel Dee, Myrte Leffring en ik. Van 16:00-17:00 in de Geheime tuin, onder de beuk, aan de Parkkade 28. 
Minifestival aan de Dijk
30 Jul 2015
Op zaterdag 26 september lees ik voor bij het Minifestival aan de Dijk in Barendrecht. Ik stel me een kruising tussen Oerol en de Parade voor, maar dan mini. Ik heb er nu al zin in.
Tien schrijvers op de berg
20 Jul 2015

Vol! Volgend jaar kun je je opnieuw inschrijven voor de cursus in Spanje.
Er is nog wel plek om te schilderen, of om film te leren maken, of om in de hangmat te schommelen op La Colina.
Onder de beuk
02 Jul 2015
Op zondag 16 en zondag 23 augustus lees ik om 16:00 voor bij 'Onder de beuk'. Slechts weinige plekken waar ik ooit voorlas zijn zo mooi als deze! Kom luisteren. De geheime tuin.
Op Roakeldais
26 Jun 2015
In mijn bundel 'Vliegen en andere vogels' staat een gedicht dat 'Op goed geluk' heet. Ik schreef het naar aanleiding van het Op Roakeldais festival. Het toeval wil dat ik gisteren opnieuw bij de openingsavond van het festival was, waar ook mijn vader meedanste. Een paar dagen geleden kreeg ik dit plankje toegestuurd van Herman Schouwenburg. Hij maakte het naar aanleiding van mijn gedicht. Ik hou van ronde verhalen.

Wil je meer van Herman Schouwenburg zien, kijk op Flickr.
Camping Onbestemd
15 Jun 2015

Met Camping Onbestemd reis je af naar nieuw Nederland. Zo werd ik gisterochtend wakker op het strand van Maasvlakte 2. Binnenkort volgt een verslag van dat avontuur. Je kunt nog mee naar Parkstad in Kerkrade 27-28 juni, en Blauwestad in Groningen 12-13 juli. Ik kan het iedereen aanraden!
In mijn gedicht
08 Jun 2015

Foto Xandra Cartens
Afgelopen weekend maakte Xandra Cartens deze foto. Op de kas staat de gedichtenreeks: Bodemvondsten, die ik schreef voor het festival 'Over de grens' in Kranenburg (D).
Verhalen op een berg
01 Jun 2015
Het gaat heel goed met de inschrijvingen voor de cursus op de berg! Al 9 mensen komen schrijven van 1-8 agustus 2015. Er is nog maar 1 plek vrij. Kijk hier voor meer informatie.
Brieven en schrijven
28 May 2015
Op zaterdag 6 juni 2015 geven Ellen Widmaier en ik in Kranenburg een voorproefje van het brievenboek dat eind dit jaar verschijnt. Van 14:00-15:00 en van 16:00-17:00 vertellen we alles over het ontstaan en de voortgang van dit project. We spreken over schuld en geschiedenis, maar het meest van al praten we over het schrijfproces en lezen we stukken uit onze brieven voor.
We zien u graag in de 'mooie kamer' van Richtersgut. Nimwegerstrasse 41, Kranenburg.
Doopsgezinde kerk
26 May 2015
Vrijdag lees ik in de Doopsgezinde kerk, met Pim Wiersinga en Reinier van Mourik! Er is ook mooie muziek...
Scenes van een boek #2
11 May 2015Een nieuw filmpje gemaakt door Maritta Versnel. Dit keer doe ik research in de regen.

Lezen
10 May 2015
Op vrijdag 29 mei lees ik vanaf 19:30 in de Doopsgezinde kerk gedichten op een nieuw cultureel podium.
Wees welkom.
Kunst over de grens
01 May 2015

Op 6 en 7 juni is in Kranenburg Kunst over de grens. 40 Kunstenaars en dichters veranderen de boerderij Richtersgut aan de rand van het dorp in een plek vol discussie, schoonheid en samenwerking.
Op de Facebookpagina van Kunst over de grens lees je er alles over.
Afspraken II
In de mooie kamer van de boerderij worden fragmenten uit de brieven gelezen die Ellen Widmaier, Katharina Bauer en ik elkaar sinds een jaar schrijven. Die brieven gaan over taal, over poezie en filosofie, en over buurlanden met een pijnlijk verleden en wat daarvan nu nog zichtbaar is.
Lees Mei van Gorter
20 Apr 2015
Dit jaar wordt voor de 6e keer Lees Mei georganiseerd. Op 14 mei, Hemelvaartsdag, wordt van 12:00-19:00 het langste gedicht uit de Nederlandse poezie Mei van Gorter voorgelezen. Dat is bij Stadserf Rood/Noot. Ik lees ook een stuk.
Meester en leerling
02 Apr 2015
'Meester en leerling' is het thema van Tirade 458, dat is opgedragen aan dichter en schrijver Erik Menkveld (1959-2014).
Kort na zijn begravenis schreef ik 'Door je duiven' voor hem dat in het nummer is opgenomen.
Ode aan
26 Mar 2015
Zaterdag 18 april wordt in boekhandel Donner de bundel 'Ode aan' gepresenteerd. Op uitnodiging van oud-stadsdichter Daniel Dee schreven 40 dichters een vers voor een Rotterdammer. Ik schreef een gedicht voor een vriend die ik al ken zolang ik in Rotterdam woon: Kees de Bruijn, mijn oude postbode op Zuid. In de bundel staan ontroerende gedichten, prachtig en ontroerend.
Big en Bouillon
23 Mar 2015
Reuzefeestelijk was het, gisteren in Breda, bij de uitreiking van de stArt Award. Hier lees je mijn gedicht. De illustratie bij mijn gedicht is van Silvana Herrebout, een van de top 10 genomineerden! Van harte Silvana!
En die waanzinnig mooie BoekieBoekie koop je hier.
Met Alice in Wonderland
18 Mar 2015
Op zondag 22 maart wordt om 14:30 de stArt Award van BoekieBoekie uitgereikt aan illustratiestudenten in Moti te Breda!
Omdat het dit jaar de 10e keer is dat de prijs wordt uitgereikt, verschijnt BoekieBoekie in drie talen. In het Nederlands, Engels en Duits. Het jubileum wordt internationaal gevierd. Het thema van dit jaar is: Met Alice in Wonderland. Voor het nummer schreef ik een gedicht gebaseerd op hoofdstuk 6. Big en Bouillon, heet mijn Alice-hertelling. Ik lees het voor tijdens de prijsuitreiking. Daarna zal ik mijn gedicht hier online zetten.
Het is allemaal nog onder embargo, maar man... wat zijn er mooie illustraties gemaakt. Likkebaarden. Kom kijken! Of koop het nummer op de website van BB.
Over de grens
11 Mar 2015
In het eerste weekend van juni zal op een Duitse boerderij in Kranenburg, net over de grens met Nijmegen, een waar spektakel losbarsten. Kunstenaars en dichters vullen de boerderij, de schuren en de landerijen met beeld en woord. Ondergetekende is van de partij.
Museumnacht
02 Mar 2015
Tijdens de museumnacht kun je in Het Nieuwe Instituut luisteren hoe kamers spreken. 's Nachts een kamer die naar je fluistert, wie wil dat nu niet?
Ik kreeg zomaar een mooie reactie van iemand die in HNI was geweest en me complimenteerde met de Stijlkamers 1:1 teksten. Erg leuk.
Schrijven online
18 Feb 2015
Toen ik pas begon met schrijven nam ik een abonnement op dit tijdschrift. Het staat vol tips en trucs en ik voelde me er thuis. Een heel tijdschrift over wat ik het liefste wilde doen, dat is Tijdschrift Schrijven. Schrijven online is hun website, waar je ook met anderen op het forum je eigen teksten kunt delen.
Schrijven op een Spaanse berg
14 Feb 2015

Deze zomer, van 1-8 augustus geef ik weer les in Spanje. Bij La Colina!
Dit jaar geef ik de cursus Verhalen Schrijven. Meer over de cursus lees je hier. Je kunt je bij mij opgeven, door me te mailen via het contactformulier, aan de linkerkant.
De Grote Rotterdamse Kunstkalender
11 Feb 2015
Vandaag is het in de Grote Rotterdamse Kunstkalender de dag van het gedicht Straat.
Van het gedicht maakte Arjen Heijboer een soundscape, daar kun je hier naar luisteren. Voor wie liever leest, staat het hier.
Voorlezen in Studio de Bakkerij
10 Feb 2015
Aanstaande zaterdag, 14 februari, lees ik voor bij de bundelpresentatie van Myrte Leffrink. Samen met Myrte zelf, Daniel Dee en K. Schippers. Het begint om 17:00 in Studio de Bakkerij. Welkom!
Stijlkamers 1:1
25 Jan 2015

Aanstaande zaterdag 31 januari om 16:00 opent in
Het Nieuwe Instituut
(voorheen het NAi) de tentoonstelling Stijlkamers 1:1 van Andreas Angelidakis, samen met nog 3 exposities.
De installatie Stijlkamers 1:1 bestaat uit 6 kamers die allemaal hun eigen verhaal hebben. De verhalen voor de kamers schreef ik.
Het Nieuwe Instituut
14 Jan 2015
In Het Nieuwe Instituut (voorheen het NAi) richt men op dit moment een nieuwe tentoonstelling in over stijlkamers uit het begin van de twintigste eeuw. Stijlkamers werden gezien als de manier om een kunstvoorwerp in zijn stijlzuivere omgeving te tonen. In de loop van de eerste helft van de vorige eeuw verdwenen deze kamers naar de depots.
Andreas Angelidakis maakte voor Het Nieuwe Instituut een installatie met een hedendaagse blik.
31 januari is de opening van de tentoonstelling. De tekst voor de tentoonstelling Stijlkamers 1:1 schreef ik.
Gewone Rotterdammers
10 Jan 2015
Voor zijn laatste boek als Stadsdichter heeft Daniel Dee dichters uit Rotterdam gevraagd om een vers te schrijven voor een gewone Rotterdammer. Ik schreef een gedicht voor de postbode die bij ons op Zuid brieven rondbracht, maar die stiekem al zijn hele leven kunstenaar is. Een gedicht voor Kees.