droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Oud nieuws

Film
30 Dec 2011
Het was een mooie avond, de avond van de premiere van de film. Feestelijk en gezellig. De Kift speelde na afloop, we dansten en zongen.
De film toont het proces van de restauratie, en een portret van de restaurateur Bart. Duidelijk wordt hoe hij en het bestuur van molen een verschil van inzicht hebben over de tijd waarnaar gekeken wordt bij het restaureren, begin 1900 of 1960. Deze discussie maakt dat het niet alleen een film is over een ambachtelijk beroep, maar dat het de film als extra laag een prachtige spanningsboog geeft. Als u de kans krijgt, zou ik zeker gaan kijken. Trailer.
Couplet
19 Dec 2011
Voor wie al een voorproefje wil van de liedtekst van de molenfilm, klik hier...
Aanstaande vrijdag, 23 december gaat hij in premiere.
Optreden Binnenstebuiten
12 Dec 2011
Zondag, 18 december treed ik op in Vlaardingen. Op het nieuwe kunstpodium in muziekcafe De Hommel.
Het begint om 14:00.
Duivelse Dilemma's: Geloven
07 Dec 2011

De nieuwste film van Mijke de Jong is vanavond op tv! Ik was een paar maanden geleden op de set van die film om research te doen voor mijn nieuwe boek. Heel mooi om te zien hoe Mijke alles indirect vertelt. Laat maar zien, als kijker maak je zelf het verhaal. Geloven.

De premiere van de Molenfilm komt eraan!
06 Dec 2011
De film is af. Ondertitels in 7 talen. Prachtig verhaal van een ambacht en de grenzen van menselijke karakters. Op naar de premiere op 23 december.
Op de set
24 Oct 2011
Afgelopen maandagnacht bezocht ik in Amsterdam de set van de nieuwe film van Mijke de Jong. Ik kreeg een ereplek: 'Ga jij hier maar zitten, dan kun je het goed zien, en loop je niemand in de weg...' Ook al was ik de kijkende indringer, ik was toch druk aan het werk. Mijn roman speelt zich af op een filmset, dan kun je niet genoeg zien in het echt.
Bij de meest dramatische scene in de film van Mijke wordt nogal geschreeuwd, ik dacht bezorgd aan de buren, (het was 00:50) daarna moest ik grinniken omdat het 3x moest. In de straat liet een vrouw met lang grijs haar de hond uit, ze zei, toen ze voorbij de cateringtafel liep: 'ze staan hier al dagen, maar niemad vraagt of ik wat wil.' Ze sprak tegen de hond, die keek achterom.
Dichters rijden niet #3
13 Oct 2011

Het VPRO programma 'De Avonden' heeft een nieuwe reeks: Dichters rijden niet.
Maar is dat ook zo?
Maandagavond 17 oktober hoor je in de uitzending dat ik tot een minderheid behoor. Om 22:15.
Luister hier.

Kunstroute Kralingen-Crooswijk
03 Oct 2011
Aanstaande zaterdag en zondag is het weer Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Ateliers uit alle disciplines open hun deuren. Kom kunst kijken!
Schrijfatelier Vredehof is erbij. Op zaterdagmiddag 8 oktober lees ik bij het schrijfatelier voor uit eigen werk. Om 15:0. Daarna worden er smartlappen gezongen. Het belooft een dolle middag te worden.
Cursus SKVR
30 Sep 2011
Sinds gister geef ik weer les bij de SKVR. Een cursus levensverhalen schrijven: 'Uit het leven van...'. Volle bak, 11 wachtende gezichten, en een leuke eerste les. Heerlijk om weer te vertellen over schrijven.
De trailer!
19 Sep 2011
In november is de premiere, nu de langverwachte trailer! De film toont het portret van molenrestaurateur Bart, het proces van afbreken en opbouwen van de molen en de verschillen van inzicht die er bij de ambachtsmannen bestaat, restaureer je de molen naar de jaren '50 of naar de 18e eeuw?
De muziek is van De Kift, de gezongen tekst van mij.
Drie maart 2012
05 Sep 2011

Die dag mag twee dagen duren. Zeker voor iedereen die de dagkalender van de Poezie op het toilet gaat hangen.
Als je volgend jaar vrijdag twee maart afgescheurt, verschijnt Zaterdags, het eerste gedicht uit mijn bundel. Noteer het alvast voor aanstaande sinterklaas.

Van de berg gekomen
23 Aug 2011

Een week vol lange tafels met wijn en vleermuizen. Een week met elke ochtend twee luchtballonnen en een bloeiende cactus. Die avond dat het onweerde en toen het droog was kwam als verrassing een regenboog, eerst achter de bergen en plots ervoor, tot in het dal. Er waren ook tranen, en een waterval, shandy en vergeten een zaklamp mee te hebben. En het missen van man en kind. O, en verhalen natuurlijk, die ook. Mooie verhalen over helden en ruzie.

Laatste kans...
05 Aug 2011

Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor 13-20 augustus in Spanje op de berg. Dus als je dit jaar niet naar Lowlands gaat, nog wat vakantiedagen hebt, en altijd al wilde schrijven... dit is je kans. La Colina.

Muziek van de Kift
02 Aug 2011

Begin dit jaar maakte ik een lied voor molen De Huisman op de Zaanse schans. De molen is inmiddels helemaal gerestaureerd.
Wendy van Wilgenburg is de film nu aan het monteren. Ferry van De Kift is druk bezig met de muziek en zo komt het dat ik zojuist de eerste 'schetsen' van mijn lied binnenkreeg!
Dat is nog eens een feest, mijn woorden gezongen te horen. Wow. Als het af is mogen jullie ook luisteren.

Boekie Boekie
17 Jul 2011

Het duurt nog even, maar in maart 2012 komt mijn eerste kinderverhaal. Het verschijnt in Boekie Boekie. Het speelt zich af op de kermis. In de rupsbaan. Weet je het nog? De rupsbaan...

Update 20-08-2011: het verhaal 'de jongen van de rups' is ingeleverd. Ik ben er trots op.

Impressie Euromast Vertellingen
11 Jul 2011
Voor iedereen die het gemist heeft maar die toch nieuwsgierig is...
Hier een filmpje van de Euromast Vertellingen.
Nieuwe (maar oude) recensie
04 Jul 2011
Ik kwam een nog een recensie tegen van 'Vliegen en andere vogels'. Het is een recensie van september vorig jaar, maar voor mij is hij nieuw.
Hij staat op Literair Nederland.
Ik quote graag een stukje: 'Als lezer stuit je in haar bundel veelvuldig op speelse invallen, zoals: ‘knalgroen is een groen woord/ gek genoeg want het woord groen / is grijs zoals rood blauw is.’ Of in een strofe van een gedicht dat verslag doet van een telefoongesprek: ‘we gaan elkaar binnenkort weer zien / voor die tijd denk ik niet aan de naakte vrouw / die op handen en knieën door het gras kruipt / of andere zaken die hun weerga niet kennen ’. Die bevallen mij goed. Het zijn even zovele plaagstootjes tegen de braafheid van de verstaanbaarheid.'
Euromast Vertellingen op De Parade
20 Jun 2011

Het is een mooie installatie geworden. Een vriendelijk en toegankelijke attractietje die lekker vaak uitverkocht is omdat er maar 6 mensen in kunnen.
Op tv Rijnmond was een stukje over de voorstelling (laatste deel van het filmpje).
Kom allemaal kijken en draaien! Het kan nog tot 26 juni.

Parade Premiere
14 Jun 2011
Onze voorstelling: 'Euromast vertellingen' gaat donderdag 16 juni 2011 op de Parade in premiere.
Deze voorstelling is speciaal voor de parade in Rotterdam gemaakt. De blunderput onder het museumpark is dicht, daar kunt u tegenwoordig uw auto parkeren, en in het museumpark staan dan de tenten en kramen van de Parade weer voor u klaar.
Alles en meer vindt u hier.
Optreden Vlaardingen
06 Jun 2011
Aanstaande zondag 12 juni treed ik op in Vlaardingen. In het Open Podium, een nieuw initiatief.
Optreden Bergsingelkerk Rotterdam
30 May 2011
Zaterdagmiddag 4 juni treed ik op in de Bergsingelkerk in Rotterdam. De middag is van 15:00-17:30. Ik zie u graag daar.
Persbericht de Parade
25 May 2011
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat we voor de Parade aan het maken zijn is hier het persbericht. Er wordt druk geschreven, overlegd, en gezweet.
VPRO Vrij Denken Festival
22 May 2011
De VPRO wordt 29 mei 85 jaar. In de beurs van Berlage in Amsterdam wordt dit van 14:00-19:00 gevierd met het Vrij Denken Festival. Daar zal ik alle aanwezigen feliciteren en mijn gedichten voorlezen. Alle informatie op de site van de VPRO of via Facebook.
De Parade
02 May 2011
Samen met Wim Staessens ga ik een voorstelling maken voor de Parade! Binnenkort meer nieuws...
Op stille zaterdag...
24 Apr 2011
gingen Wendy en ik naar de Kift in Lantaren Venster in Rotterdam. Ze speelden op Hollandse Kost. De hele nieuwe cd, Brik. Het was een mooie avond vol goeie stemmen.
Andre Manuel, van Krang, speelde het nummer dat hij ook op mijn begrafenis mag doen.
(trouwens begrafenissen genoeg gehad deze maand, nu weer het leven)
Wendy is begonnen met de eerste montage van de film over de restauratie van de mosterdmolen, en De Kift begint binnenkort met de filmmuziek en de songtekst die ik schreef.
Beschouwing
22 Apr 2011
Op nederlands.nl is een beschouwing over mij verschenen. Zie hier.
Driftig maar rustig
05 Apr 2011
Achter de schermen wordt druk geschreven maar daar ziet nog geen mens wat van.
MoveMe
01 Apr 2011
Ik gaf gastcolleges bij MoveMe. MoveMe is een project in het voortgezet onderwijs waar studenten een maatschappelijke documentaire maken. Ik gaf de scenarioles. Soms wilde ik dat ik zelf nog op de middelbare school zat en zulke projecten had...
MoveMe
Zomervakantie op de berg
21 Mar 2011
Net als vorig jaar geef ik in de zomervakantie, van 23-30 juli en van 13-20 augustus les bij La Colina, op de berg vlakbij Barcelona.
Een intensieve schrijfweek vol verhalen, of gedichten. Ik zie je graag daarboven! Alle informatie vind je hier.
De Contrabas
10 Feb 2011
In de serie: 'Het eerste gedicht' op de website van de Contrabas is het eerste gedicht uit mijn bundel besproken. Het is altijd bijzonder als iemand je woorden zo goed leest. Het hele stuk vind je hier.
Het gewone leven
07 Feb 2011
Sinds de geboorte van onze dochter zijn de dingen nog niet weer zo als voor die tijd geweest als nu ze naar de creche gaat. Dat ze dan even weg is is zowel heerlijk als vreselijk. Maar ik kan eindelijk weer een paar uur achter elkaar aan mijn roman werken.
Roman in wording
01 Feb 2011
Kijk zo ziet het er bij ons tegenwoordig uit. Heel de roman aan de waslijn in de kamer omdat ik zonodig de volgorde op de schop moest gooien.


Gedichtendag Oostvoorne
18 Jan 2011
Op woensdagavond 26 februari, de avond voor Gedichtendag, lees ik in Oostvoorne voor uit mijn bundel. Het wordt een gevarieerde avond vol poezie waarbij ik naast mijn eigen werk ook vertel over het ontstaan van mijn gedichten. En die avond gaan alle aanwezigen zelf ook een gedicht schrijven, of een aanzet maken.
Geef je hier op.
Aan het lijntje
17 Jan 2011
Over de nieuwe cursus bij De Vak staat een stukje in De Weekkrant. De roman waar ik aan werk staat er ook op...
Cursus korte verhalen schrijven
14 Jan 2011
In maart start de cursus Korte verhalen schrijven weer bij de Vak in Delft. In twaalf lessen leer je hoe je een kort verhaal schrijft. De cursus begint op donderdag 24 maart van 19:30-22:00. Er zijn nog enkele plekken. Meer informatie en inschrijven vind je hier.
Optreden in Antwerpen
03 Jan 2011
Met een aantal Rotterdamse dichters ga ik 13 januari optreden in Antwerpen. De avond begint om 20:00. Alle info vind je hier.
Iedereen
01 Jan 2011
een heel gelukkig 2011 gewenst!