droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Oud nieuws

Tirade 436
18 Dec 2010
In Tirade 436 wordt aandacht besteed aan de gedichtenreeks 'De Ketting' die wekelijks te horen was bij het radioprogramma De Avonden. Ook mijn gedicht voor die reeks is in Tirade 436 opgenomen.
Lied voor een molen
10 Dec 2010
Wendy van Wilgenburg maakt een documentaire over de restauratie van mosterdmolen 'de Huisman' op de Zaanse Schans. Voor die documentaire ga ik een lied schrijven. De Kift maakt de muziek.
De restauratie is pas september volgend jaar voltooid, nu al nieuwsgierig? Volg het blog.
Speyksessie 2
16 Nov 2010
Er is in Rotterdam een nieuw kunstpodium in een nieuwe galerie. De Speyksessies. Deze sessies vinden elke twee maanden plaats in de galerie van Frank Taal in de Van Speykstraat 129.
Zaterdagavond 27 november is de tweede editie en daar lees ik een verhaal voor.
Ik zie u graag om 19:30 aldaar.
Recensie op Meandermagazine
10 Nov 2010
Op het online literaire magazine Meander is een enthousiaste recensie verschenen van 'Vliegen en andere vogels'!
Ik quote:
'Iedere dichter heeft zijn eigen omgang met de taal. Zijn eigen trukendoos om een glimpje van het grote reservoir van zijn onderbewuste bewust te maken, zouden we misschien ook kunnen zeggen. Bij Bianca Boer is dat al te merken in de titel van haar poëziedebuut: Vliegen en andere vogels.'
...
'Deze poëzie maakt trouwens over het geheel genomen een speelse indruk. En dat bevalt me. Dat helpt als ik nu voor het laatst iets voor het eerst wil doen en houdt me als lezer fris. En wat misschien nog meer is: het geeft niet alleen een kans om het hart te luchten, maar ook het hoofd.'
Lees de hele recensie hier.
Afscheid in 'de Avonden'
08 Nov 2010

In het radioprogramma 'de Avonden' van aanstaande vrijdag 12 november komen nog een keer de dichters van 'de ketting' in de uitzending.
Na 52 gedichten is er een eind aan 'de ketting' gekomen en van 21:00-22:00 wordt die feestelijk afgesloten. Luister vrijdag as. naar 'de Avonden' bij de VPRO.
Lees hier mijn bijdrage aan 'de ketting'.

Schrijven
26 Oct 2010
Nu het kleine meisje 5 weken is, en we een ritme beginnen te vinden, ben ik weer met schrijven begonnen. Rustig aan, en eerst een kort verhaal, maar toch, het is schrijven.
Wintertuin i.s.m. Literaturburo Ruhr
05 Oct 2010

Uit mijn bundel is het gedicht: Vroeger is een huis, vertaald in het Duits door Gregor Seferens. 

Dit gedicht is 'gedicht van de maand'. Wintertuin en Literaturburo Ruhr hebben een jaar lang het project 'Stimmenwechsel/stemmenwissel, waarbij maandelijks een gedicht van een Nederlandse dichter in het Duits en een Duitse dichter in het Nederlands wordt vertaald.
Rebecca
28 Sep 2010
Op 21 september 2010 is onze dochter Rebecca geboren. We maken het goed.
Kindje op komst
27 Sep 2010
Van 20 augustus t/m 13 december ben ik met zwangerschapsverlof.
Wilt u mij in deze periode toch boeken voor een optreden, schroom niet om me te mailen via het contactformulier.
Recensie Paardenmonologen
13 Sep 2010

In het tijdschrift 'De theatermaker' van september 2010 staat nog een recensie van de Paardenmonologen.
''Hoogtepunten waren te vinden in de simpelste ideeën. Zo nam Wim Staessens zijn publiek mee naar een paardenstal, waar hij in PAARDENMONOLOGEN het woord liet aan de dieren. De achterliggende truc was niet bijster briljant (door een geluidsbox tussen het hooi te verstoppen, leek het paard te praten), het effect was des te groter: hoewel ieder de illusie doorzag, zocht het voltallige publiek automatisch de ogen van de zogenaamde spreker. Elk knikje van het dier, elke zucht en elke blik liet zich interpreteren en zo werd ontluisterend goed voelbaar dat elk begrip van de ander wellicht hooguit berust op zelfbedrog.''

De paardenmonologen stond op Oerol 2010. De regie was van Wim Staessens, de tekst van mij.

Recensie in Tzum
10 Sep 2010

Op het literaire weblog Tzum staat een recensie van 'Vliegen en andere vogels'.
''Boers poëzie onthult iets van haar proza-origine. De heldere, anekdotische gedichten zijn opgebouwd uit doorlopende zinnen in eenvoudige taal. (...) Neem het openingsgedicht (...) er ontvouwt zich in eerste instantie een mysterieuze nieuwe wereld als een stratenplan, waar opeens in de derde strofe iets wonderlijks wordt meegedeeld: ‘die dag lukte het weer niet om met verkleinwoorden de wereld te dwingen’. Hier is dus meer aan de hand dan droomachtige op hol geslagen fantasie. Waartoe moet de wereld gedwongen worden? Waarom zijn daar verkleinwoordjes voor nodig, om de getemde dingen zalvend toe te spreken?''
Lees de hele recensie hier.

Recensie in de Poeziekrant
05 Aug 2010
In het juni-juli 2010 nummer van de Poeziekrant staat een recensie van Vliegen en andere vogels! Ik quote een aantal stukken en scan zo snel mogelijk de hele recensie.
'Veel gedichten in Vliegen en andere vogels roepen een vreemde droomwereld op die balanceert tussen sprookjesachtig en angstaanjagend. (...) Bianca Boers toon is sec, mede door de sobere, om niet te zeggen schrale, taal.'
Esta 16
22 Jul 2010
Ik sta in de rubriek: Werkplek van de schrijver, in Esta 16. Die verschijnt eind juli. Kun je de groene tafel waar het allemaal aan gebeurt bewonderen, en de geit natuurlijk. Esta.
Zomerschrijfweek in Spanje
13 Jul 2010
Volgende week van 17 tm 24 juli geef ik de zomerschrijfcursus in Spanje. Er zijn nog een paar plekken, alle informatie vind je hier.
Onderstroom in Vlissingen
08 Jul 2010
Vanaf vandaag is het Onderstroom festival in Vlissingen begonnen. De luisterperformance 'Gaan en Komen' is gratis toegankelijk. Voor regisseur Wim Steassens heb ik de teksten bewerkt.
Ik ga vanavond luisteren hoe het is geworden.
Meer info hier.
Recensie in Passionate Magazine
04 Jul 2010

De eerste recensie over 'Vliegen en andere vogels' is verschenen! Hij staat in Passionate Magazine.
Ik zal er stukken uithalen: '(...) de taal [is] helder, simpel en doeltreffend zonder onnodige ingewikkelde zinsconstructies of rijmelarij. Het eenvoudige taalgebruik past goed bij de beelden die de schrijver probeert op te roepen en versterkt deze zelfs. Daarnaast maakt Boer gebruik van een originele, associatieve beeldspraak die ervoor zorgt dat de gedichten nooit clichematig zijn, ondanks de zonnige middagen en spelende kinderen.'
Ook een punt van kritiek: 'De gedichten hebben een zekere raadselachtigheid, die echter te ver is doorgevoerd. (...) Cicero zei al: "Als ik een zaak niet begrijp, is dat geen reden om te zeggen dat zij verkeerd is." Dit is ongetwijfeld waar, maar een beetje herkenbaarheid in poezie is wel zo prettig.'

De hele recensie vind je in het juli/augustus 2010 nummer van Passionate Magazine.

Oerol recensie
01 Jul 2010

Over de paardenmonologen verscheen een recensie: '(...) Deze Paardenmonologen, die zich afspelen in een beroemde Terschellingse paardenboerderij (...) kijken op een poëtische manier tussen de oren van de overdonderend grote beesten in de hokken achterin de stal. Mooie teksten, krachtig ondersteund door de snuivende of juist heel vriendelijk kopjes gevende paarden die lijken door te hebben dat het over hen gaat. Kan iets heel moois worden.'
Voor de hele recensie klik hier.

De avonden van 25 juni
23 Jun 2010
In het radio 6 programma De Avonden lees ik een nieuw gedicht voor in de reeks: De ketting.
Elke week reageert een dichter op het gedicht van de week ervoor.
Film
21 Jun 2010
Maritta Versnel en ik hebben een filmpje gemaakt bij mijn gedichten. Bekijk het filmpje hier.
Chris Natuurlijk fragment
20 Jun 2010
Beluister het uitgezonden interview van 19 juni in 'Chris Natuurlijk' hier (mp2, 10MB)
Koop 'Vliegen en andere vogels' in de winkel
18 Jun 2010
Je kunt ’m natuurlijk ook gewoon online bestellen...
www.atlascontact.nl
Presentatie 'Vliegen en andere vogels'
17 Jun 2010
Morgen, 18 juni, in boekhandel v/h van Gennep om 17:30 de presentatie van mijn nieuwe bundel: 'Vliegen en andere vogels'. Er is wijn, fris, kaas en leverworst!
Poezie ten huize van... in Gouda
15 Jun 2010
Zaterdag 19 juni is in Gouda een poeziefestival, waarbij de dichters allemaal opgeborgen in een huis zitten, en het publiek langs hun voordrachten kan wandelen.
Ik ben een van de dichters, ik zit in Galerie de Hollandse maagd op je te wachten.
Chris Natuurlijk, radio Rijnmond
14 Jun 2010
Zaterdag 19 juni vertel ik in het programma: Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond over mijn nieuwe bundel. Chris Natuurlijk
Onderstroom festival
10 Jun 2010
Na Oerol ga ik ook voor het Onderstroom festival in Vlissingen teksten schrijven.
18 juni!
06 Jun 2010
Vrijdag 18 juni aanstaande wordt 'Vliegen en andere vogels' gepresenteerd bij boekhandel v/h Van Gennep in Rotterdam. Het begint om 17:30.
Meer over Oerol
26 May 2010

Atelier Oerol, zo heet het programmaonderdeel waarin 12 jonge theatermakers elk een kort stuk hebben gemaakt. Met een bus worden de gasten langs deze 12 korte voorstellingen gereden.
Ze komen dan vanzelf langs de Paardenmonologen van regisseur Wim Staessens waarvoor ik de tekst heb geschreven.
Meer info over de voorstellingen tijdens de route hier. Meer over het idee achter Atelier Oerol hier.

Presentatie 'Dagboek Charlois'
24 May 2010

'Dagboek Charlois', een project van Ayatollah Musa en Rogier Maaskant is bijna klaar!
Eind vorig jaar maakten scholieren uit Zuid foto's en verhalen over hun eigen leven. Ze werden begeleid door professionele schrijvers/fotografen. Ik heb ook een scholier begeleid. Leuke middagen waren dat. Na dat harde werken komt nu het feest van de presentatie.
Op 28 mei wordt 'Dagboek Charlois' in de Maassilo gepresenteerd. Meer info hier.

Oerol 2010
20 May 2010
Deze week heb ik de hele week geschreven aan 4 monologen die op Oerol te zien zullen zijn. Regisseur Wim Staessens heeft me gevraagd de tekst te schrijven voor zijn stuk: De Paardenmonologen.
Tuurlijk!
En het gaat echt gespeeld worden!
Literair Variete in 'De roode bioscoop'
17 May 2010
Zondag 23 mei aanstaande is er in 'De roode bioscoop' in Amsterdam weer een literair variete met Chris Bajema en Paulien Cornelisse. Ik ben een van de gasten.
Het begint om 16:00. Het belooft een dolle middag te worden...
Meer info hier.
Google jezelf en vind...
14 May 2010

Een leuke recensie over de Hotel van Hassel-Tirade. Ik quote:
Tirade begint met een special over loglines (samenvattingen in één zin) waarmee men korte film en kort verhaal aan elkaar wil koppelen. Een kruisbestuiving noemt Dirk van Straten het in zijn inleiding. In het tijdschrift is zelfs een dvd gestoken met daarop de betreffende zeven korte films, waarvan de loglines zijn afgedrukt. Van Straten geeft zelf al aan dat het belang ervan is overschat. Sommige schrijvers houden zich niet aan de opdracht, zoals Vincent Overeem (de foto bij de film duidt op een andere situatie), Bianca Boer (hoewel die een fantastisch verhaal schrijft over een schaapsherder die met haar kudde rondloopt in een gebied waar de zwaartekracht verstoord kan raken en het gevaar dreigt om op te stijgen) en Lodewijk van Oord (twee lijken in plaats van één).
Voor de hele recensie, Literairnederland.nl

Laatste correcties
12 May 2010

Ik ben weer in Nederland, en druk bezig met de laatste correcties voor mijn bundel.

Aswolk
08 May 2010
Ik ben er iets langer dan gepland.
Spanje
29 Apr 2010
Deze week geef ik les op de berg in Spanje...
De Volkskrant van 19 april
20 Apr 2010

In de Volkskrant van gister staat een mooie sfeerbeschrijving van Hotel van Hassel. Op het festival moest noodgedwongen veel geimproviseerd worden omdat de aswolk vliegen onmogelijk maakte voor een deel van de buitenlandse gasten. Toch was er genoeg gasten die over land een alternatief vonden.
Ook wordt in het artikel geschreven over het Logline-project. Het was heel verrassend om de film en het verhaal samen te zien en te horen. In de krant staat het volgende:

Schrijfster Bianca Boer (33) ging aan de slag met de logline van de Noorse korte film Sniffer van Bobbie Peers. Die beschrijft een systematisch georganiseerde samenleving waarin de burgers door middel van speciale zwaartekrachtschoenen letterlijk op de grond blijven. ‘Op een dag besluit een man dat het zo niet langer kan, maakt zich los, en stijgt op.’
Peers trekt in Sniffer een absurd en gestileerd universum op. Boer duikt juist diep in het hoofdpersonage, bij haar een schaapsherder, en geeft de situatie een duidelijke oorsprong. ‘Eerst dacht ik: wat moet ik daar nou mee? Ik heb nog nooit sciencefiction geschreven,’ zegt Boer. ‘Maar ik hou van normale mensen in vreemde situaties. Door van het hoofdpersonage een schaapsherder te maken vond ik het meteen leuk.’

Meivakantie in Spanje
18 Apr 2010
Wegens voorgaand succes geef ik nog een schrijfworkshop in Spanje. Van 1 t/m 8 mei boven op een berg vlak bij Barcelonan. Alle informatie hier. Je kunt je nog inschrijven tot 25 april! Wees er snel bij...
Tirade 433
17 Apr 2010

Hij ziet er mooi uit het Hotel van Hassel nummer van Tirade, en het stikt van de goeie verhalen! Ik vind het knap hoe Jan van Mersbergen de spanning in zijn verhaal opbouwt, of hoe Walter van den Berg zijn verhaal begint. Neem alvast een voorproefje...
En geniet van de laatste dag morgen, in de Balie in Amsterdam. 

Morgenavond bij het Hotel
15 Apr 2010
Nog een nachtje slapen, en dan lezen Walter van den Berg en ik bij Hotel van Hassel. Om 20:00. Er zijn nog kaarten te koop bij de Balie.
In het Zoetermeerse
09 Apr 2010
Volgende week en de week erop geef ik les in Zoetermeer op basis- en middelbare scholen. Ik word altijd vrolijk van kinderen en jongeren. En ik ben tegelijkertijd blij dat ik al oud ben...
Programma Hotel van Hassel
24 Mar 2010
Over een maand is het zover, een weekend lang korte verhalen in De Balie in Amsterdam. Het programma is bekend. Ik heb er zin in. Je kan het hier bekijken. Op vrijdagavond 16 april van 20:00-22:30 lezen Walter van den Berg en ik.
De Zomeraanbieding
18 Mar 2010
Mijn eerste dichtbundel staat aangekondigd in de Zomeraanbieding van Uitgeverij L.J. Veen. Je kunt de wervende tekst hier bekijken.
Inktaap
08 Mar 2010
Vandaag wordt in Rotterdam de Inktaap uitgereikt. De Doelen barst uit zijn voegen door de middelbare scholieren die daarbij zijn, en die zelf ook gestemd hebben op hun favoriete boek. Ik geef er vandaag een workshop tekst en tekstpresentatie. De Inktaap.
Daniel Dee presenteert nieuwe bundel
03 Mar 2010
Vrijdag 5 maart 2010 vanaf 17:00 presenteert Daniel Dee zijn nieuwe bundel Monsterproof in boekhandel De Balustrade in Rotterdam. De presentatie wordt versierd door optredens van andere dichters. Ook ik lees een paar gedichten. Om daarna te toasten op Monsterproof.
Vuurdoop als dichter
24 Feb 2010
In juni komt mijn eerste dichtbundel uit!
Vliegen en andere vogels, gaat het heten. Ineens is er weer leven in de brouwerij, een omslag moet gemaakt, flapteksten geschreven, proeven gelezen, de laatste woorden gewikt en gewogen, om uiteindelijk een bundel te worden. Laat maar komen die zomer.
Hotel van Hassel
17 Feb 2010

Van vrijdag 16 t/m zondag 18 april is de Balie in Amsterdam gevuld met korte verhalen.
Er zijn schrijvers die vertellen over hun favorieten, er is appeltaart, het radioprogramma De Avonden zendt live uit, er zijn veel buitenlandse schrijvers die voorlezen.
En er is het programmaonderdeel waar ik al eerder over vertelde waar 9 schrijvers gevraagd zijn om een verhaal te schrijven op de logline van een korte film. (Een logline is de film verteld in 2 zinnen) In blokken komen de film en het verhaal dan bij elkaar, als eerst de schrijver het verhaal leest en vervolgens de film vertoond wordt.
Ik heb ook een verhaal geschreven.
Op vrijdagavond 16 april van 20:00-22:30 lezen Walter van den Berg en ik. Daarna de films.

Zomerschrijfweken
07 Feb 2010
Van 17 t/m 24 juli geef ik weer les in Spanje! Alles hierover vind je op de site van La Colina. Met kerst en in de meivakantie was ik er ook, en dat waren bijzondere weken. Dus wil je geconcentreerd en in alle rust schrijven, schrijf je dan in. Het is een brede cursus. In een week maak je grote stappen, en je leert gelijkgestemden kennen. Win-win-win.
Nieuwjaarsborrel LJ Veen
19 Jan 2010
Vrolijk nieuws, leuk nieuws, gezellig nieuws ook, de nieuwjaarsborrel van mijn uitgeverij komt er weer aan. Overmorgen.
Masterclas Nijmegen
17 Jan 2010
Op 4 februari organiseert de universiteit van Nijmegen een masterclass i.s.m. de jongeren schrijfwedstrijd Write Now. Je kunt je gratis aanmelden. Meer informatie vind je hier.
Schrijfles in Rockanje
13 Jan 2010

Vanaf 4 februari start de cursus Creatief schrijven in Rockanje. Deze nieuwe cursus is 8x op donderagochtend van 10:00 tot 12:30. De cursus kost €350,00. Als u zich wilt opgeven kan dat door contact met mij op te nemen via het contactformulier of via biancaboer [at] biancaboer.nl

Cursusinformatie
In deze cursus leert u de basiskneepjes van schrijven. U maakt kennis met verschillende genres, van verhalen tot columns en poëzie. Elke les heeft een andere invalshoek. En tussendoor hebben we het over boeken, boeken lezen en verhalen schrijven.

Tirade 433
11 Jan 2010

Het Tiradenummer 433 wordt een special die helemaal in het teken staat van Hotel van Hassel.
Daarin staan 10 korte verhalen die geschreven zijn nav de logline van een korte film.
Hotel van Hassel is een weekend vol korte verhalen dat van 16 tm 18 april in de Balie in Amsterdam plaatsvindt. Europese schrijvers van korte verhalen zijn uitgenodigd. Schrijvers als Judith Hermann en Helen Simpson komen, maar ook Nederlandse korte verhalen schrijvers als Manon Uphoff en D. Hooijer.

Binnenkort meer over het programma.

Gelukkig nieuwjaar!
01 Jan 2010
Iedereen een letterrijk nieuwjaar gewenst. Met veel mooie verhalen en boeken. Mooie gedichten en woorden.