droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

In de pers

Foto's en informatie over mij vind je bij
Over Bianca

5 december 2008
Recensie van onze columns van Crossing Border op 8weekly.nl

Ik citeer: Ze schrijft enthousiast en maakt, getuige de inhoud, voldoende mee om er puntige columns over te maken, maar ze overstijgt haar onderwerpen niet. Het lijkt erop dat de strakke, dagelijkse deadline Bianca Boer parten speelde. Iets wat ze zelf al vreesde, en waar ze vrolijk de spot mee dreef in haar eerste, van tevoren geschreven column. En inderdaad, in díe column zien we wel de frisse, eigen stijl van haar debuutbundel.
Kijk hier voor de hele recensie.


1 november 2008
In de Volkskrant en in de Haagse Courant een recensie over 'Butterfly Hips'
De moderne dans van Pedro Goucha gebaseerd op een tekst van mij.
De volkskrant 01-11-08
Duivelse poppencreaties als verlengstuk van danserslichaam

'Ook veelzeggend en toch zonder tekst is Love you speaker 7 (werktitel van onze dans, BB) van choreagraaf Pedro Gaucha. De jonge schrijfster Bianca Boer leverde als basis een heftig verhaal over seksueel misbruik, dat Goucha (ex-NDT) in rake, promiscue scenes verbeeldt. Samen met twee andere, voorzichtiger cross-overs tussen dans en tekst onderstrepen deze Terri(S)tories aardig het festivalthema 'grenzen'.'

Haagse Courant 01-11-08
Choreograaf en auteur vinden elkaar in Terri(S)tories
'In Butterfly Hips diende het verhaal van Bianca Boer over 'de eerste keer' vooral als inspiratiebron voor de gespannen sfeer van de intense solo door danseres Genevieve Osborne-Horvath. De danseres trekt een heupbot onder haar rok vandaan, wankelt en klemt haar benen tegen eklaar. Boer en Goucha zijn er het meest in geslaagd twee visies samen te brengen tot een kloppend geheel met impact.'

27 mei 2008
In de Pers staat een stuk over alle debutanten. Ik quote het stuk over Troost en de geur van koffie.

Naam: Bianca Boer (1976)
Titel: Troost en de geur van koffie (LJ Veen)
Gewicht: 231 gram. In alle opzichten een lichtgewicht.
Reputatie: Geheel kreukvrij, op het brave af. Boer studeerde af aan de kunstacademie Minerva in Groningen en won de Nieuw Proza Prijs 2004). Haar website is netjes - doch braaf.
Inhoud: Korte verhalen, verteld vanuit het perspectief van verschillende inwoners van het dorp Stittum - zelfs duiven en een plastic popje komen aan het woord in hun zoektocht naar troost
Stijl: Boer heeft een goed oog voor detail, zonder de gebeurtenissen te marineren in wollig taalgebruik. Pluspunt, want toeters en bellen horen niet bij een nurks gereformeerd dorp.

Mooiste zin: 'Als de hond tegen de verwarming ligt en hij de v-kanalen afstruint, als Chantal hier is, als de deur van binnenuit op slot is gedaan en er genoeg sigaretten zijn, als het prikbord vrij is van aanmaningen van haar kant, als het hoogpolige tapijt ontdaan is van koekkruimels en hondenhaar, en hij steunend op een arm tv kijkt, weet hij dat het hier goed is.'
(...)
Lamrabet en Boer maken niet genoeg indruk, Schinkel gaat nog beter worden en Van der Pol is wel een erg veilige keuze. Dus mag Lilian Blom winnen, want De Tuin-kamer is niet alleen het verhaal van haar leven, het is ook gewoon de meest sterke en complete roman. Kon Ferron een puntje aan zuigen.

27 maart 2008
In de Groene Amsterdammer van deze week staat een recensie van mijn boek!

'De verhalen kunnen bijtend zijn. (...) Het leverde Boer een nominatie op voor de Selexyz-debuutprijs. En niet onterecht: Boer durft iets te ondernemen. Ze probeert verschillende vertelvormen uit, schrijft vanuit diverse perspectieven. Het beste verhaal is waarschijnlijk Schaal 1:22, dat wordt verteld vanuit de meisjespop. (...) Het verhaal is meer dan dat; terwijl de kunststoffamilie wordt afgeslacht speelt zich, tussen de regels door, ook een familiedrama af bij het martelende meisje zelf.'

20 februari 2008
In het Algemeen Dagblad van woensdag 20 februari staat een artikel over het beste Rotterdamse boek, de Novel Award met als titel: Vrouwen strijden om titel beste boek van Rotterdam.
'Een bundel met verhalen over een voorzichtig verliefde puber, die pas haar vader verloren heeft en over ontrouw wikt; de getorpedeerde ambitie van een solozangeres in een traditioneel koor; en de hilarische, onthutsende wraak op een begrafenis.'

13 februari 2008
In Dag van woensdag 13 februari staat een stuk over de genomineerden voor de Selexyz debuutprijs. Er staat een mooie zin in die mijn boek samenvat:
'Een proza vol verbeeldingskracht over het leven van de mensen in het dorp Stittum.'

28 december 2007
In NRC Handelsblad staat een grote stuk met als titel: Debutantenbal 2007, negen nieuwelingen uit het literaire leven van het bijna afgelopen jaar.
Daarin worden negen nieuwe debuten besproken en er is ook een kolom voor een aantal goed besproken debuten eerder dit jaar. Ik ben vereerd dat mijn boek er ook tussenstaat.

16 november 2007
De VPRO besteedt in de gids aandacht aan CB. Ook over mijn boek staat er een kleine sympathieke recensie in.
'We maken kennis met de bewoners van het fictieve dorpje Stittum. Zo'n dorp waar de import ook na vijfentwintig jaar trouwe dorpsdienst nog steeds import is en waar de hoogvliegers allang vertrokken zijn. (...) Boer portretteert haar o zo alledaagse personages (een oude weduwe, de leden van het kerkkoor, het vaderloze tienermeisje, de meisjes uit de koekfabriek) zonder grootstedelijke arrogantie maar met warmte en mededogen.'

18 september 2007
Lees zelf de recensies uit de NRC en de NRC-Next. Klik op het plaatje voor het hele artikel.

NRC 20-07-2007


NRC-Next 24-07-2007

Dinsdag 24 juli
4 stippen! Van de 5. Het is bijna hetzelfde artikel als in de NRC van vrijdag maar het gaat alleen over mijn boek. De jonge Van het Reve heeft ook zijn eigen artikel.

Vrijdag 20 juli
In de boekenbijlage van vrijdag staat een recensie. Het is een mooie. Ik ben er erg blij mee. Binnenkort scan ik hem in.

Vrijdag 28 juni
Ik vond nog een recensie zwervend op internet
recensieweb

 

Maandag 25 juni
Vanavond om 20:00 wordt het boekenprogramma van BNR Nieuwsradio nog een keer herhaald op de radio. Boekenrecensent Christi Klinkert praat met mij over Troost en de geur van koffie. Luisteren: klik op de uitzending van 24-06-2007
BNR Boeken van 24 juni

Vrijdag 22 juni
Vandaag stonden er recensies in twee verschillende kranten! In de Volkskrant en in het Dagblad van het Noorden. Beide positief.

klik op de kop voor het hele artikel uit het Dagblad van het Noorden


Klik op de kop voor het hele artikel uit de Volkskrant.


Donderdag 14 juni

Nog een recensie gevonden op de site van de wereldomroep
wereldomroep

Zaterdag 9 juni
In het programma Kunststof op radio 1 is gisteravond mijn boek besproken.
Kunststof van 8 juni

Dinsdag 29 mei
Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er een klein stukje over mijn boek in de Trouw van afgelopen zaterdag stond...

16 mei 2007 Radio 5 Desmet Live
In de rubriek: De eerste bladzijde is deze week de eerste bladzijde van mijn boek voorgelezen.
Bekijk de video

 

Woensdag 16 mei
Er staat een mooie sfeerreportage over zaterdag in de krant! En een foto waarop die glimlach te zien is waarover ik het eerder had. Voor iedereen die ook een 'troostcocktail' wil drinken, het recept staat erbij.
Ik citeer: 'De troostborrel die geserveerd werd was bitter en zoet, net als de verhalen in haar bundel.'
Klik op de foto voor een vergroting van het artikel