omslag Draaidagen Romandebuut Bianca Boer Draaidagen
omslag Vliegen en andere vogels Poëziedebuut Bianca Boer Vliegen en andere vogels
omslag Troost en de geur van koffie Troost en de geur genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2008
 
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Welkom

Welkom op mijn site. Onder 'Over Bianca' vind je alles wat ik tot nu toe gepubliceerd heb. Bij 'Bianca geeft les' staat alles over cursussen en workshops die ik geef.

DUI Drei Geschichten
übersetzt von
Gregor Seferens
ENG Part of my short story Lasix
translated by Derek van Dassen

 

Interview op Meander
12 Oct 2023
Op meandermagazine.nl staat een interview met mij. Ik ben er blij mee. Lees het hier.
Op youtube 1.000 dichters
10 Oct 2023
Wil je me zien lezen bij de 1.000 dichterstour in Donner, klik dan op de link. 
1.000 dichterstour ILFU
05 Oct 2023
Morgen, 6 oktober om 16:30 lees ik voor in boekhandel Donner bij de 1000 dichters tour van ILFU. Er lezen veel dichters voor die ik ken. Heel leuk.
Libelle.nl
28 Sep 2023
Vandaag, 28 september start de week tegen eenzaamheid. Libelle interviewde me over mijn werk voor stichting dEUR, de Eenzame Uitvaart Rotterdam. Het interview lees je hier. 
Awater clubkeuze
26 Sep 2023
Abonnees van poezietijdschrift Awater krijgen bij elk nummer de clubkeuze cadeau. Voor het nummer dat volgende week verschijnt heb ik de keuze gemaakt samen met Alek Dabrowski. We kozen de bundel: 'Het witste woord' van Eva Meijer. Waarin elk gedicht raak is. Lees het clubkeuzerapport hier.
A mic of one's own
15 Sep 2023
Vanavond lees ik een kort verhaal voor bij de open mic, A mic of one's own, van The writers guide to the galaxy in Kunstinstituut Melly. Ik scheeft speciaal een nieuw verhaal met als thema afval. Tot dan! Het begint om 19:00.
de Eenzame Uitvaart Rotterdam
06 Sep 2023
De afgelopen week kwamen er drie eenzame uitvaarten binnen, ik weet niet waarom het zo druk is. Is het het weer? Ik vind het zorgelijk, gelukkig gaan ze niet alleen. Vorige weerk schreef ik een gedicht voor dhr. Janssen
Optreden Kunstvloed Sauwerd
28 Aug 2023
Zaterdag 9 september 14:00-16:00 lees ik voor tijdens de poeziewandeling op Kunstvloed in Sauwerd. Sauwerd ligt in Noord Groningen, en ik kom uit deze buurt. Veel zin om daar op te treden. 
Finissage expositie
27 Aug 2023
Wat ga ik het missen om heen en weer te fietsen naar Bosch & de Jong boekverkopers op Katendrecht om nieuwe kleine werkjes te bregen. De afgelopen twee maanden hingen mijn schapen en kippen daar aan de muur. 
Komende zondag, 3 september is de laatste dag van de expositie. Je bent van harte uitgenodigd om het glas met me te heffen in de boekhandel van 16:00-17:30. Daarna gaan alle werkjes mee terug naar huis. 
Drieluik voor verzorgingshuis
06 Jul 2023
Drieluik Sommige dagen
'Sommige dagen', drieluik aquarel, inkt en zinnen

Voor de nieuw aangelegde tuin van verzorgingshuis De Bieslandhof in Delft maakte ik het drieluik 'Sommige dagen'.

Drieluik Sommige dagen
Expositie Tussenmuur
01 Jul 2023
Bij Bosch & de Jong Boekverkopers op Katendrecht, in Rotterdam hangt vanaf vandaag mijn beeldend werk op de tussenmuur. Ik maakte nieuw werk voor deze expositie. Veel schapen, kleine aquarellen en alles met tekst en helemaal zelfgemaakt, tot de lijstjes aan toe. Van 1 juli tot 31 augustus hangt het te stralen in de leukste kleine boekwinkel die ik ken. 
Raamwerk ll op het Noordereiland
20 Jun 2023
Raamwerk ll waarin 20 kunstenaars zijn gekoppeld aan 20 dichters, om de ramen van het ateliercomplex Noordereiland Studio's van nieuwe kunst te voorzien, opent zondag 26 juni. Van 13:00-18:00 zijn er optredens van de dichters, er zijn rondleidingen door de kunstenaars, en het werk hangt. Ik werkte samen met kunstenares Inez Odijk, ons werk gaat over generaties en verbinding. Ik borduurde mijn gedicht op haar houtsnedes op stof.  
Prijsuitreiking
08 May 2023
Gisteren was op landgoed Fredeshiem in Steenwijk de uitreiking van de Mr.J.C. Bloem poëzieprijs 2023. Iduna Paalman won met haar bundel Bewijs van bewaring. De andere genomineerden waren Arno van Vlierberghe met Ex Daemon, Anne Broeksma met Vesper en ikzelf met Vaste grond. 
De middag van de uitreiking was geslaagd, mijn hele familie was aanwezig, dat was bijzonder. Ik heb ervan genoten. 
Uit het juryrapport voor Vaste grond: 'Eenvoudige, dagelijkse gedichten lijken het, maar met telkens een verrassende uitwerking. Vaste grond is een evenwichtige bundel, met een sterke thematische eenheid: de moeder-dochterrelatie, naar 'boven' en naar 'onder'. Het taalgebruik van Bianca Boer is afgewogen en precies. 'Blijf jij alsjeblieft / nog even overeind / zeg me wat ik moet doen / zeg me wanneer ik je mag aanraken'.'
'Een middag over literatuur en mantelzorg'
24 Apr 2023
Boekhandel Donner, v.l.n.r. Bianca Boer, Annemarie Haverkamp en Marlies Kieft.
v.l.n.r. Bianca Boer, Annemarie Haverkamp en Marlies Kieft
 
Op 23 april 2023 organiseerde ik de literaire mantelzorgmiddag: 'Een middag over literatuur en mantelzorg' in het theater van boekhandel Donner. Het werd een warme, liefdevolle middag. Ik interviewde Annemarie Haverkamp en Marlies Kieft over hun werk. Nabijheid, zorgen voor elkaar en via literatuur woorden geven aan ziekte en verdriet. 
Marieke Snijders, Petra Appelman en Monique De Adelhart Toorop zongen twee gedichten uit Vaste grond. Die door Monique driestemmig op muziek zijn gezet. 
Op ieders stoel lag een vel met boekentips van de drie auteurs. Voor iedereen die ook nieuwsgierig is, hier lees je de boekentips.

De middag werd mogelijk gemaakt door boekhandel Donner, en door een financiele bijdrage van de Gemeente Rotterdam 
de Eenzame Uitvaart 31 in Rotterdam
02 Feb 2023
Halverwege januari stierf aan de rand van het Kralingse bos een Poolse man in het tentje waarin hij woonde. Hij werd maar 32. Hij is eergisteren eenzaam begraven en daarom schreef ik voor hem een gedicht. Omdat hij heel even landelijk nieuws was, was Rijnmond bij de begrafenis. 
Lees het verslag en het gedicht op de website van eenzame uitvaart Rotterdam
Flow nummer 1-2023
20 Jan 2023
In de Flow van januari zit in het midden een dichtbundeltje verscholen. Daarin staat het gedicht Kleine geluiden uit Vaste grond. Een van mijn lievelings... Blij mee. 
Poeziekrant nr 6 2022
01 Dec 2022
In de nieuwe Poeziekrant staat een interview in met Charles Ducal en mij over de dieren in ons leven en in onze poëzie. 
Uit het interview: 'Boer publiceerde tot op heden twee dichtbundels, waarin nogal wat dieren voorkomen. De titel van haar debuut uit 2010 zegt het al: Vliegen en andere vogels. Eksters, kraaien, meeuwen, steltlopertjes, maar ook herten, poezen, honden en leeuwen. In haar jongste bundel Vaste grond leert iemand zijn hond zingen. Echt gebeurd, aldus Boer. In deze bundel valt vooral een aantal  ‘wriemelige geleedpotigen’ op, zoals de pissebedden:

ik ben niet meer bang voor pissebedden
sinds ik heb ontdekt dat ze kieuwen hebben
die wriemelige geleedpotigen 
wonen onder vochtige stenen
gaan dood als je de grond laat drogen
ze liggen miljoenen jaren op ons voor

‘Pissebedden, ja,’ lacht Boer. ‘Ik hou nu eenmaal ook veel van dieren zonder vacht en met veel te veel pootjes. Dieren waar menigeen van huivert.’'
Recensie Vaste grond
01 Dec 2022
In het nieuwe nummer van de Poëziekrant staat ook een recensie van Vaste grond door Yvan de Maesschalck. Het voelt meer alsof hij mijn werk opnieuw aan de wereld voorstelt. Hij noemt al mijn boeken en heeft voor Vaste grond warme woorden: 'De bundel vormt, zo wordt gesuggereerd, een verbale ring die de moeder wil omarmen, omsluiten, koesteren. Het betreft een empathische oefening om zich in haar denk- en gevoelswereld in te leven.' Iets verderop in het artikel: 'Toch is de toonzetting doorvoeld en getuigen bijna alle gedichten van een afstandelijie betrokkenheid die het pijlijk ongerijmde van moeders dementie oproepen.'
Ooteoote
28 Nov 2022
Op de website ooteoote.nl is een artikel verschenen dat helemaal gaat over het gedicht 'Stilte is een gaatje in geluid' uit Vaste grond. Een grongide analyse van het gedicht door Dietske Geerlings. Een quote uit het mooie artikel: 'Door het woord ‘nog’ voel je dat het niet lang meer gaat duren. Je voelt de rijkdom van die vijfhonderd bijzondere exemplaren en tegelijkertijd voel je dat die rijkdom vergankelijk is, zoals de belofte en tegelijkertijd de kwetsbaarheid van het kind in de buik.' 
Recensie voor Vaste grond
16 Sep 2022
Meander, het internettijdschrift over poezie in Nederland, plaatste de eerste recensie van Vaste grond. Je leest het hier. De recensent ziet zijn aanvankelijke scepsis over de 'gewoonheid' van de taal in mijn gedichten veranderen in bewondering.

Quote

‘Vaste grond is gezien de thematiek die Bianca Boer op talloze verschillende wijzen uitwerkt in haar gedichten het lezen waard, ook al zijn ze traditioneel van vorm. (...) De directe beschrijvingen van de waarnemingen transformeren geregeld tot een opvallende metafoor, ook als ze doodgewone, alledaagse zaken behelzen die met eenvoudig woordgebruik gepresenteerd worden. Ook die poëzie bestaat en ‘nog altijd zien andere mensen dat’.’
Stichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam
10 Jul 2022
Vanaf begin juni is er hernieuwde steun vanuit de gemeente en de gemeentepolitiek voor het werk van Stichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam. Ik ben nauw bij de stichting betrokken. Voor elke eenzame overledene in Rotterdam schrijft een dichter een gedicht. De dichter leest het gedicht voor bij de begrafenis. Afgelopen maand waren er drie eenzame uitvaarten. Drie maar liefst. Terwijl een aantal jaren terug, er gemiddeld vijf per jaar waren. eenzameuitvaartrotterdam.nl
Het Liegend Konijn 2022/1
24 Jan 2022
In het jubileumnummer van Het Liegend Konijn, HLK 2022/1 verschijnen maar liefst zeven gedichten van mij. Ik ben zo trots als een konijn. 
Interview tijdschrift Vriendin
05 Jan 2022
Eind januari, in de poezieweek besteedt tijdschrift Vriendin aandacht aan #instapoezie. Ik had een heel leuk interview daarover. Over zinnen en over wat je wel of niet post, over kunst en schrijven. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!
Sigmund
19 Jun 2019

Bedankt Peter de Wit.
Wat een feest!
12 Jun 2019
Foto Fred Ernst
Lieve vrienden en familie, het was een geweldig feest in Cinerama bij de boekpresentatie van Draaidagen. Redacteur Marijn sprak mooi over het boek, de rij voor het signeren duurde langer dan bij de Efteling en de boeken waren uitverkocht aan het eind van de dag. Een beter feest had ik me niet kunnen wensen. Bedankt!
Ouder nieuws, van vroeger
01 Mar 2007
Kijk hier voor al wat is beleefd.