omslag Draaidagen Romandebuut Bianca Boer Draaidagen
omslag Vliegen en andere vogels Poëziedebuut Bianca Boer Vliegen en andere vogels
omslag Troost en de geur van koffie Troost en de geur genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2008
 
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Welkom

Welkom op mijn site. Onder 'Over Bianca' vind je alles wat ik tot nu toe gepubliceerd heb. Bij 'Bianca geeft les' staat alles over cursussen en workshops die ik geef.

DUI Drei Geschichten
übersetzt von
Gregor Seferens
ENG Part of my short story Lasix
translated by Derek van Dassen

 

Woordnacht 2019
21 Oct 2019
Vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober is in Rotterdam Literatuurfestival Woordnacht op diverse locaties in het centrum. Op zaterdag 26 oktober om 22:00 word ik samen met Christiaan Jongeneel geinterviewd door Alek Dabrowski in Tent aan de Witte de Withstraat. Kom ook! 
Friesch Dagblad
16 Oct 2019
Nog een recensie, in het Friesch Dagblad dit keer.
'De slothoofdstukken waarin de schrijver beide verhaallijnen bij elkaar brengt, maken veel indruk. De dementerende vrouw herbeleeft de afschuwelijke realiteit van de oorlog, nota bene door toedoen van haar kleindochter.' Aldus Douwe de Vries.
Trouw
05 Oct 2019
In Trouw van vandaag een recensie van Jann Ruyters over Draaidagen. 'Op de set speelt filmgedoe met concurrentie tussen de actrices, en versierpogingen door de sterspeler, perikelen die het boek ondanks het oorlogsthema licht houden, maar wat telt is wat de opnames met Judith doen. Ze blijkt een natuurtalent in het inleven, in haar van angst opengesperde ogen staat de gruwel onomwonden te lezen.
Soepel vervlecht Bianca Boer zo het verhaal van de getraumatiseerden die alles verdrongen met dat van de onwetenden die het al een leven lang proberen te begrijpen.'
Lezen in Aachen
01 Oct 2019
Foto Jürgen Jansen
Afgelopen zaterdag, 28 september, las ik met een aantal andere schrijvers in Aachen! De bloemlezing All over Heimat verovert langzaam heel Duitsland en deed Aachen aan. Soms heb je als schrijver een lezing die heel fijn is. Dit was er zo eentje. Bedankt bloemlezers, schrijvers en publiek voor een heerlijke middag.
De Groene
28 Aug 2019
Kees 't Hart schreef een lovende recensie over Draaidagen! Hij zet mijn boek tussen geweldige boeken en films die ik zelf heb gebruikt als inspriratie. Vervolgens zegt hij: 'Boer [...] bedacht een fraaie en indringende setting.' 
Hij besluit met deze woorden: 'Ik las deze roman met toenemende beklemming en met toenemende bewondering voor de ingenieuze opzet die dieper ingrijpt dan een abstract betoog over de fictionalisering van oorlogsmisdaden. Boer schreef een indrukwekkend boek over de verwerking van oorlog. Haar koele documentaire stijl stelde haar in staat de onderliggende emoties overtuigend op me over te brengen.'
Lees de recensie in de Groene Amsterdammer.
Bart Bezoekt Bianca Boer
10 Aug 2019
Afgelopen mei, 7 mei om precies te zijn, toen ik de nacht ervoor het manuscript van Draaidagen had ingeleverd bij Atlas Contact, kwam Bart Gielen op bezoek in mijn hok. Hij vroeg honderuit naar Draaidagen. Naar het proces, naar hoe het allemaal zo kwam. Het is een onderhoudend filmpje van 11:00 geworden. Ik ben er erg blij mee. Je ziet me rustig schommelen in mijn zelfgeverfde schommelstoel (een werkplek heeft een schommestoel nodig). En de planten in de vensterbank leven ook nog. Bekijk Bart Bezoekt Bianca Boer
Sigmund
19 Jun 2019

Bedankt Peter de Wit.
Wat een feest!
12 Jun 2019
Foto Fred Ernst
Lieve vrienden en familie, het was een geweldig feest in Cinerama bij de boekpresentatie van Draaidagen. Redacteur Marijn sprak mooi over het boek, de rij voor het signeren duurde langer dan bij de Efteling en de boeken waren uitverkocht aan het eind van de dag. Een beter feest had ik me niet kunnen wensen. Bedankt!
Chris Natuurlijk, Radio Rijnmond
01 Jun 2019
Zaterdag 8 juni van 8:00-9:00 ben ik te gast bij Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond. In bed blijven met de radio aan, en lekker luisteren. Prima begin van je dag. 
Vaste grond in Oostenrijk!
07 Apr 2019
In februari is mijn gedicht Vaste grond, (dat prachtig in de hal van het Sanders Building van de Erasumus Universiteit in Rotterdam hangt) in Duitsland in de bloemlezing All over Heimat verschenen. 
Het Oostenrijks online literair tijdschrift Mosaik heeft Vaste grond en de Duitse vertaling Fester Boden, nu ook gepubliceerd! De vertaling is van Matthias Engels.
Dag van de Literatuur
20 Mar 2019
Ik had gewild dat de Dag van de Literatuur er was geweest toen ik op de middelbare school zat... Wat zou ik dan genoten hebben. Boeken en mensen die voorlezen of erover vertellen, meer heb ik nog steeds niet nodig. Donderdag 28 maart 2019 staat de Doelen weer op z'n kop. Aan een paar van die zinderende, stuiterende leerlingen geef ik die dag een schrijfworkshop. Ook mijn collega-schrijvers van Kort Rotterdams zitten er klaar voor. Vijf leerlingen die onder onze leiding al een verhaal schreven bij het project Kort Rotterdams, lezen hun verhalen voor. 
Wij zijn de menigte die moeder heet
18 Mar 2019
Ter gelegenheid van de komende boekenweek heeft Ester Naomi Perquin een bloemlezing samengesteld met gedichten over moeders en moederschap. Ook van mij is een gedicht opgenomen. Het is een prachtig hardcover boek geworden. Ik kan niet wachten tot ik mijn neus tussen de bladzijden kan steken en die heerlijke geur van boek kan ruiken. Boeken en moeders. Uitstekende combi! 
All over Heimat
10 Mar 2019
Komende vrijdag verschijnt in Duitsland het boek: All over Heimat. Met 120 Duitse en internationale bijdragen over Heimat. Heimat = thuis, of vaderland, maar misschien ook ouderlijk huis, of moedertaal. In het boek is mijn gedicht 'Vaste grond' opgenomen. Het is in het Duits vertaald door Matthias Engels. Ik ben er tros op. All over Heimat.
Schrijfvakantie in Trouw
05 Jan 2019
Vandaag, 5 januari 2019, staat in Trouw het artikel: Als individu zweren bij de groepsreis. Steeds meer mensen gaan alleen op groepsreis. 
Ans Boelens mijn oudcursist uit 2014 en 2015, vertelt in het stuk over de schrijfweek Creatief Schrijven bij mij in Spanje.  
'Het is leuk om feedback te krijgen van je mede-cursisten en het is daar prachtig. (…) Zelfs als het schrijven volledig mislukt, zit je daar nog goed. (…) inmiddels organiseer ik zelf één keer per maand een schrijfclub. Dat is door die vakantie gekomen.' 
Wat een fijn compliment, dankjewel Ans! In augustus hoop ik weer op die heerlijke plek te zijn. 
Dit keer gaan we een week lang verhalen schrijven. Schrijfweek in Spanje.
Interview in 'De auteur'
08 May 2018
De Auteur

In het laatste nummer van 'De Auteur' het tijdschrift voor Vlaamse Letterkundigen, van maart 2018, staat onder andere een intervieuw met mij naar aanleiding van het winnen van de Poezieprijs van Oostende. Ik vertel alles over Het Begin, over mijn lievelingsauteurs en over de Amerikaanse Poeziepodcast waaraan ik verslaafd ben. Hier is een link naar de podcast Commonplace
Hier lees je pagina 1 en pagina 2 van het interview. Winnend gedicht.
Winnaar Poëzieprijs van Oostende
21 Jan 2018
Gisteravond was de uitreiking van de 10e Poëziewedstrijd van de stad Oostende in België. Gisteravond hoorde ik dat mijn gedicht 'Laatst, in de ochtend' gekozen is tot het beste gedicht! 
De tweede prijs ging naar Paul Vincent voor zijn gedicht 'Noordnoordoost' en de derde prijs ging naar Astrid Arns met het gedicht 'Doorzichtig'. Er verscheen een prachtig boekje met gedichten van de laatste tien. 
De rest van het weekend ging in een roes voorbij. 

Het gedicht lees je hier.
Met filmpje van Focus-wtv.
Stolz!
27 Nov 2017
Morgen wordt ons brievenboek gepresenteerd in de Stadtbibliothek in Dortmund! We lezen voor. 
Het is te bestellen bij Aesthesis Verlag voor maar €8,50.
Scenes van een boek #3
05 Sep 2016


Scenes van een boek #3
'Het schrijven van die roman beslaat inmiddels een vijfde van je leven,' zei een vriendin vrijdag tegen me. Tja, dat is waar en ik werk er nog steeds, -oke, weer- met plezier aan.
Twee jaar geleden maakten Maritta Versnel en ik samen Scenes van een boek #1 waarin het hele boek op de vloer ligt. Ik word nog steeds op feestjes aangesproken op die rol zwart papier.
Een jaar later kwam Scenes van een boek #2 waarin Maritta en ik op zoek gaan naar geschikt weiland voor een filmset.
Nu is het tijd voor Scenes van een boek #3 waarin ik in volledige afzondering werk aan de tweede versie. Ik was deze zomer twee weken te gast in het Literaturmuseum Haus Nottbeck. De tweede versie is een feit!

Alle filmpjes zijn gemaakt door CandyGo
Scenes van een boek #2
11 May 2015Een nieuw filmpje gemaakt door Maritta Versnel. Dit keer doe ik research in de regen.

Scenes van een boek #1
04 Sep 2014


Ik werk offline. De hele roman ligt uitgelegd op de vloer. Maritta Versnel filmde het proces.
Ouder nieuws, van vroeger
01 Mar 2007
Kijk hier voor al wat is beleefd.