omslag Draaidagen Romandebuut Bianca Boer Draaidagen
omslag Vliegen en andere vogels Poëziedebuut Bianca Boer Vliegen en andere vogels
omslag Troost en de geur van koffie Troost en de geur genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2008
 
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Welkom

Welkom op mijn site. Onder 'Over Bianca' vind je alles wat ik tot nu toe gepubliceerd heb. Bij 'Bianca geeft les' staat alles over cursussen en workshops die ik geef.

DUI Drei Geschichten
übersetzt von
Gregor Seferens
ENG Part of my short story Lasix
translated by Derek van Dassen

 

Nominatie J.C. Bloem Poëzieprijs
23 Mar 2023
Vaste grond is genomineerd voor de J.C. Bloemprijs! Vandaag kwam het nieuws naar buiten. 
De andere genomineerden zijn: Anne Broeksma met haar bundel Vesper, Iduna Paalman met Bewijs van bewaring en Arno van Vlierberghe met Ex daemon.
‘De naar Bloem genoemde prijs gaat (elke twee jaar) naar een veelbelovende Nederlandstalige dichter, en naar zijn of haar tweede dichtbundel. Het is vooral de continuïteit van het dichterlijk talent die hiermee wordt aangemoedigd.’ 
7 mei 2023 wordt bekend gemaakt wie heeft gewonnen.
de Eenzame Uitvaart 31 in Rotterdam
02 Feb 2023
Halverwege januari stierf aan de rand van het Kralingse bos een Poolse man in het tentje waarin hij woonde. Hij werd maar 32. Hij is eergisteren eenzaam begraven en daarom schreef ik voor hem een gedicht. Omdat hij heel even landelijk nieuws was, was Rijnmond bij de begrafenis. 
Lees het verslag en het gedicht op de website van eenzame uitvaart Rotterdam
Radio 4, Muziekfabriek
01 Feb 2023
Op Radio 4 werd in de Muziekfabriek het gedicht 'Stilte is een gaatje in geluid' uit Vaste grond, voorgelezen in het kader van de poezieweek. 
Het woordenrijk, Den Haag FM
29 Jan 2023
In het Woordenrijk, op Den Haag FM, werd het titelgedicht 'Vaste grond' voorgelezen, uit Vaste grond. Ook besprak Edith de Gilde kort mijn bundel. 
Flow nummer 1-2023
20 Jan 2023
In de Flow van januari zit in het midden een dichtbundeltje verscholen. Daarin staat het gedicht Kleine geluiden uit Vaste grond. Een van mijn lievelings... Blij mee. 
Eenzame uitvaart
06 Jan 2023
Vanochtend in alle vroegte was de eerste eenzame uitvaart van 2023. Ik had gehoopt dat het nog even op zich zou laten wachten, deze eerste. Rust zacht, meneer van den Berg. Alle verslagen van eerdere uitvaarten vind je op de website van de eenzame uitvaart, Rotterdam.
Poeziekrant nr 6 2022
01 Dec 2022
In de nieuwe Poeziekrant staat een interview in met Charles Ducal en mij over de dieren in ons leven en in onze poëzie. 
Uit het interview: 'Boer publiceerde tot op heden twee dichtbundels, waarin nogal wat dieren voorkomen. De titel van haar debuut uit 2010 zegt het al: Vliegen en andere vogels. Eksters, kraaien, meeuwen, steltlopertjes, maar ook herten, poezen, honden en leeuwen. In haar jongste bundel Vaste grond leert iemand zijn hond zingen. Echt gebeurd, aldus Boer. In deze bundel valt vooral een aantal  ‘wriemelige geleedpotigen’ op, zoals de pissebedden:

ik ben niet meer bang voor pissebedden
sinds ik heb ontdekt dat ze kieuwen hebben
die wriemelige geleedpotigen 
wonen onder vochtige stenen
gaan dood als je de grond laat drogen
ze liggen miljoenen jaren op ons voor

‘Pissebedden, ja,’ lacht Boer. ‘Ik hou nu eenmaal ook veel van dieren zonder vacht en met veel te veel pootjes. Dieren waar menigeen van huivert.’'
Recensie Vaste grond
01 Dec 2022
In het nieuwe nummer van de Poëziekrant staat ook een recensie van Vaste grond door Yvan de Maesschalck. Het voelt meer alsof hij mijn werk opnieuw aan de wereld voorstelt. Hij noemt al mijn boeken en heeft voor Vaste grond warme woorden: 'De bundel vormt, zo wordt gesuggereerd, een verbale ring die de moeder wil omarmen, omsluiten, koesteren. Het betreft een empathische oefening om zich in haar denk- en gevoelswereld in te leven.' Iets verderop in het artikel: 'Toch is de toonzetting doorvoeld en getuigen bijna alle gedichten van een afstandelijie betrokkenheid die het pijlijk ongerijmde van moeders dementie oproepen.'
Ooteoote
28 Nov 2022
Op de website ooteoote.nl is een artikel verschenen dat helemaal gaat over het gedicht 'Stilte is een gaatje in geluid' uit Vaste grond. Een grongide analyse van het gedicht door Dietske Geerlings. Een quote uit het mooie artikel: 'Door het woord ‘nog’ voel je dat het niet lang meer gaat duren. Je voelt de rijkdom van die vijfhonderd bijzondere exemplaren en tegelijkertijd voel je dat die rijkdom vergankelijk is, zoals de belofte en tegelijkertijd de kwetsbaarheid van het kind in de buik.' 
Bibliotheek
24 Nov 2022
Mooie woorden voor Vaste grond op de site van de bibliotheken: ‘In heldere en tedere taal weet Boer te ontroeren. ‘…Hier wil ik blijven, hier in deze losse dagen waarin de mensen van wie ik het meest houd de muren zijn die me beschermen waarin de mensen van wie ik het meest houd hier zijn’ (lockdown). De liefde voor haar moeder en de pijn van afscheid schijnen door de gedichten heen. Zo probeert ze op tragikomische wijze door een oproep aan de bewoners van het verzorgingstehuis (waar haar moeder op de wachtlijst staat), hen ertoe te bewegen, om hun sterven nog even uit te stellen, om eraan te wennen dat haar moeder na 46 jaar tegen haar zin zal verhuizen. Boers taal biedt lezers herkenning. Haar tekeningetjes: kamerplanten van haar moeder, haar borduurgaren, geven een extra laag: de sfeer van moeder en dochter. Dit is haar tweede dichtbundel.’
Dichtersmiddag Haagse Kunstkring
17 Nov 2022
Op zondagmiddag 20 november is er een dichtersmiddag bij de Haages Kunstkring. Ik ben uitgenodigd om ook te komen lezen. Het belooft een bonte middag te worden. Dichters zijn: Margriet van Bebber, Edith de Gilde, Will van Sebille, Ruud Vermeer en hun gasten: Bianca Boer, Titske de Haas, Cies Meinders en Ruud Hisgen
zondag 20 november 15.00 - 17.00 uur voor kaarten zie www.haagsekunstkring.nl
Grote Nederlandse Kunstkalender
01 Nov 2022
3 kilo is ie! En ik heb hem in huis: De Grote Nederlandse Kunstkalender. Komend jaar, op 17 juli, hang ik een dag voorop op alle wc's.
Voor wie niet kan wachten tot het volgend jaar 'mijn' dag is, in de kalender staat #27 uit de reeks werkjes die ik dit jaar post op Instagram (@biancaboer2). Elke maandag zet ik daar een kunstwerkje online dat te koop is. Ik heb veel lol in deze reeks, ben je nieuwsgierig? Je kunt me volgen, of zelf een werkje kopen.
Lezingen
24 Oct 2022
Komende maanden geef ik drie keer in besloten kring een lezing over mijn literaire werk. 
De avond van de poezië
19 Oct 2022
Aanstaande zaterdag heb ik een optreden in Groede, Zeeland. Samen met Hester Knibbe, Maarten Buser en Broeder Dieleman. 
Meer informatie www.groedeliterair.nl
Expositie bij boekhandel v/h Van Gennep
18 Oct 2022
Vanaf vandaag hangen mijn werkjes in de etalage van boekhandel v/h Van Gennnep in Rotterdam. Mijn dichtbundel Vaste grond staat er onder. Het is een kleine wereld op zichzelf zo. Een kleine wereld voor mijn verdwijnende moeder. In de etalage hangen de originele kamerplanten die ook in het boek staan, en ik heb nieuwe stoelen gemaakt. Allemaal met zinnen uit Vaste grond. Ze hangen er goed bij. In het oog springend. Van 18 oktober tot en met 1 november kun je ze bewonderen.  
In podcast de Rotterdamse school
10 Oct 2022
In aflevering 32 van de podcast De Rotterdamse School bespreken Daniël Dee en Mark Boninsegna Vaste grond. Ik haal graag Daniël Dee aan: ‘Ik vond het een hele sterke bundel, anekdotische gedichten, helder als de neten, maar tegelijkertijd zitten er subtiele metaforen in die het een zekere verdieping geven.’ Dan Mark Boninsegna: ‘Ze schrijft heel verbeeldend, ik vind haar gedichten echt kloppen bij Bianca.’ En de uitsmijter van Daniël: ‘Dit wordt een bundel die ik veel vaker ga lezen, plus, in deze bundel zitten gedichten die zomaar eens instant klassiekers kunnen worden. Die blijven hangen.’
op Radio Rijnmond bij Chris Natuurlijk
24 Sep 2022
Vanochtend was ik te gast in het programma Chris Natuurlijk van Radio Rijnmond om te vertellen over Vaste grond. Ik las 3 gedichten voor op de radio. 
Ik vind dat nog altijd bijzonder, dat ik bij het ontbijt ineens in de huizen van mensen te horen ben. Het was een warm interview. Je kunt het nog terugluisteren. De laatste 10 minuten was ik in de uitzendig.  
Mooie afsluiting van Festival 150 jaar vooruit
23 Sep 2022
Afgelopen vrijdag, 23 september, was de afsluiting van Futurelab. We presenteerden op het festival 150 jaar vooruit dat op het eiland van Brienenoord is. Vandaag is de laatste dag. Ga kijken!
Het was een intense week, leerzaam en erg leuk. De groepen waren divers en bevlogen. Bovendien maakte ik een serie nieuwe gedichten. 
Groot Rotterdams Atelier Weekend
20 Sep 2022
Komend weekend doe ik weer mee met het Groot Rotterdams Atelier Weekend. Je bent van harte welkom in mijn voormalige directeurskamertje op de Hildegardisstraat 8! Tot daar! 
Futurelab 150 jaar vooruit
17 Sep 2022
Komende week ben ik te gast bij festival 150 jaar vooruit. Met dat festival wordt de 150ste verjaardag van de nieuwe waterweg gevierd. Een groep jonge mensen komt samen en gaat nadenken over de toekomst, in wat voor wereld willen wij over 150 jaar leven? Hoe gaat de toekomst eruitzien? Mijn opdracht is om de groepen waar nodig te begeleiden, en daarnaast een serie gedichten te maken. Ik ben heel benieuwd naar de komende week en heb er zin in. 
Recensie voor Vaste grond
16 Sep 2022
Meander, het internettijdschrift over poezie in Nederland, plaatste de eerste recensie van Vaste grond. Je leest het hier. De recensent ziet zijn aanvankelijke scepsis over de 'gewoonheid' van de taal in mijn gedichten veranderen in bewondering.

Quote

‘Vaste grond is gezien de thematiek die Bianca Boer op talloze verschillende wijzen uitwerkt in haar gedichten het lezen waard, ook al zijn ze traditioneel van vorm. (...) De directe beschrijvingen van de waarnemingen transformeren geregeld tot een opvallende metafoor, ook als ze doodgewone, alledaagse zaken behelzen die met eenvoudig woordgebruik gepresenteerd worden. Ook die poëzie bestaat en ‘nog altijd zien andere mensen dat’.’
Optreden Haus Nottbeck
07 Sep 2022
Op zondag 11 september lees ik samen met Ralf Thenior voor in de boomgaard van Haus Nottbeck, Oelde Duitsland. We zijn onderdeel van het literaire programma op de jaarlijkse boekenmarkt. 
Festival poëzie Lagogo
22 Aug 2022
Zondag 28 augustus treed ik op bij Poëzie Lagogo. Samen met Piet Janssen ga ik de boot in, de plas op. Daar op het water, dragen Piet en ik onze gedichten voor. Ik zal lezen uit Vaste grond dat over een week verschijnt. Het festival is gratis, reserveer hier je tickets.
Voordragen bij expositie Emmahuis
20 Aug 2022
Komende zondag, 21 augustus, opent de expositie van Emrys Huntington. Ze maakt prachtig werk waar ik een gedicht bij heb geschreven. Ik zal het bij de opening voorlezen. De opening is om 14:00 in het Emmahuis, Rotterdam. 
Kleinste Poesiefestival der Welt, Dortmund
01 Aug 2022
Net als vorig jaar mag ik optreden bij het Kleinste Poesiefestival der Welt in Dortmund. Man, daar verheug ik me op. Er zijn dichters uit verschillende landen, Tsjechie, Georgie, Nederland en Duitsland. Uit Nederland komen Tsead Bruinja, Heidi Kooren, en ik. Komende zaterdag, 6 augustus. Toll.
Stichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam
10 Jul 2022
Vanaf begin juni is er hernieuwde steun vanuit de gemeente en de gemeentepolitiek voor het werk van Stichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam. Ik ben nauw bij de stichting betrokken. Voor elke eenzame overledene in Rotterdam schrijft een dichter een gedicht. De dichter leest het gedicht voor bij de begrafenis. Afgelopen maand waren er drie eenzame uitvaarten. Drie maar liefst. Terwijl een aantal jaren terug, er gemiddeld vijf per jaar waren. eenzameuitvaartrotterdam.nl
Eerste schrijfweek in Italie een succes
19 May 2022
Van 7 t/m 13 mei was ik in Italie, waar ik een hele week lesgaf. Dat was heerlijk. Intense gesprekken en uitstekend verzorgd, fijne plek, goede tenten, heerlijk gegeten.
Volgend jaar gaan we weer! Van 13 t/m 20 mei 2023.
Opscheppen over de cursus laat ik mijn cursisten doen: 'De ideale combinatie: beter leren schrijven in een paradijselijke omgeving. Docent Bianca Boer is inspirerend en ervaren, ze schept een sfeer waarin iedereen zich vertrouwd voelt om zijn werk te delen en ze slaagt er ook in om je te laten ontdekken waar je kracht ligt, welke elementen je kunt ontwikkelen om betere verhalen te schrijven die anderen willen lezen.'
Het Liegend Konijn 2022/1
24 Jan 2022
In het jubileumnummer van Het Liegend Konijn, HLK 2022/1 verschijnen maar liefst zeven gedichten van mij. Ik ben zo trots als een konijn. 
Interview tijdschrift Vriendin
05 Jan 2022
Eind januari, in de poezieweek besteed tijdschrift Vriendin aandacht aan #instapoezie. Ik had een heel leuk interview daarover. Over zinnen en over wat je wel of niet post, over kunst en schrijven. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!
Sigmund
19 Jun 2019

Bedankt Peter de Wit.
Wat een feest!
12 Jun 2019
Foto Fred Ernst
Lieve vrienden en familie, het was een geweldig feest in Cinerama bij de boekpresentatie van Draaidagen. Redacteur Marijn sprak mooi over het boek, de rij voor het signeren duurde langer dan bij de Efteling en de boeken waren uitverkocht aan het eind van de dag. Een beter feest had ik me niet kunnen wensen. Bedankt!
Ouder nieuws, van vroeger
01 Mar 2007
Kijk hier voor al wat is beleefd.