omslag Draaidagen Romandebuut Bianca Boer Draaidagen
omslag Vliegen en andere vogels Poëziedebuut Bianca Boer Vliegen en andere vogels
omslag Troost en de geur van koffie Troost en de geur genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2008
 
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Welkom

Welkom op mijn site. Onder 'Over Bianca' vind je alles wat ik tot nu toe gepubliceerd heb. Bij 'Bianca geeft les' staat alles over cursussen en workshops die ik geef.

DUI Drei Geschichten
übersetzt von
Gregor Seferens
ENG Part of my short story Lasix
translated by Derek van Dassen

 

Het Liegend Konijn 2022/1
24 Jan 2022
In het jubileumnummer van Het Liegend Konijn, HLK 2022/1 verschijnen maar liefst zeven gedichten van mij. Ik ben zo trots als een konijn. 
Dichtbundel: Vaste grond
20 Jan 2022
Deze zomer verschijnt mijn nieuwe dichtbundel Vaste grond. Bij Atlas Contact. Vandaag ging ik op de foto voor het nieuwe auteursportret. Het omslag is in de maak. De gedichten zijn bijna af. Er komt een nieuw boek!
 
Alsof het niet op kan verschijnt ook deze zomer meteen de Duitse vertaling! Fester Boden.  
Interview tijdschrift Vriendin
05 Jan 2022
Eind januari, in de poezieweek besteed tijdschrift Vriendin aandacht aan #instapoezie. Ik had een heel leuk interview daarover. Over zinnen en over wat je wel of niet post, over kunst en schrijven. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!
Kleine kunst in de verkoop
01 Jan 2022
Dit jaar start ik met een nieuw project! Elke week verkoop ik een Kunstje. Een kaartje zoals je dat van me kent, met een tekening, wat draad of borduursteken en een zin. Dit hele jaar zet ik elke maandag een kaartje online vanaf 3 januari. Volg mijn Instagramaccount @biancaboer2 of mijn facebookpagina. Een kunstje kost €75,00.
Literaire marathon Passionate Bulkboek
07 Sep 2021
Op 1 en 2 oktober 2021 is de literaire marathon van Passionate Bulkboek. Passionate Bulkboek bestaat 30 jaar en 300(!) schrijvers komen in deze marathonsessie voorbij. 
Bij Puur literatuur, op 2 oktober van 12:00-13:00 lees ik voor. Kom live of online kijken. 
Het korte verhaal
01 Sep 2021
Met Sanneke van Hassel samen praat ik een hele avond over het schrijven van korte verhalen. Natuurlijk lezen we ook voor. Op 20 september van 20:00-22:00 in de bibliotheek van Katwijk. Deze avond komt tot stand met hulp van de steunmaatregel van de Schrijverscentrale. 
Chris Natuurlijk
15 Aug 2021
Op 14 augustus stond Chris Natuurlijk een uur lang in het teken van de Tweede Maasvlakte. Jet Manhro en Cris Vemer nodigden me uit om mijn gedicht voor de Zandwacht voor te lezen op de radio. Ik maakte het gedicht Zandwacht in 2015 in opdracht van BoekieBoekie. Het gedicht staat op de informatieborden langs het strand. Ik vertelde erover in Chris Natuurlijk. Het was leuk om te zien hoe het nu met het beeld en mijn gedicht gaat. 
Kleinste Poesiefestival der Welt
02 Aug 2021
Zaterdagavond, 31 juli, trad ik op in Dortmund, Duitsland. Ik las gedichten in het Duits en Nederlands. Ze verschenen eerder in het prachtige Duitse Literaire tijdschrift Offenes Feld
De avond werd georganiseerd door Ralf Thenior, hij las zelf ook. Jürgen Brôcan, Sibylle Klefinghaus, Ivette Vivien Kunkel, Arnold Maxwill, Jutta Richter en ik lazen voor.
Lang geloofde ik niet dat het echt door zou gaan, maar gewapend met extra formulieren en QR-codes, bereikte ik Dortmund was er voor het eerst in anderhalf jaar echt publiek. Thuiskomen.
Schrijfweken verplaatst naar 2022
29 Jul 2021
De schrijfweken in Spanje en Italie worden verplaatst naar 2022. Hou de website in de gaten voor meer nieuws. 
De creatief schrijven week in Italie is van 1-8 juni 2022.
Voor de week verhalen schrijven in Spanje volgt zsm een nieuwe datum. 
Nieuwe verhalenbundel
08 Jul 2021


Voor het eerst in anderhalf jaar was ik op de uitgeverij. Het was er net zo fijn als vroeger. Ik tekende met een duivenveer het contract voor mijn nieuwe verhalenbundel Zand in alles.
Den Haag FM tipt Draaidagen
30 May 2021
In het boekenprogramma Het Woordenrijk van 30 mei op Den Haag FM wordt Draaidagen getipt voor de boekenweek.
Edith de Gilde over Draaidagen
'Het is een zeer ambitieus thema dat Bianca heeft gekozen. Ze slaagt er in het verhaal overtuigend te vertellen. Het boek nadert de diverse romanfiguren dicht op de huid maar wordt nergens larmoyant of sentimenteel. Doe jezelf een plezier en lees Draaidagen.’
YouTube Live
13 May 2021
Op uitnodiging van de Online Open Ateliers las ik op 12 mei een avondje voor uit mijn werk. Paul Breddels interviewde mij over Draaidagen en over mijn kleine kunst. Ik las voor uit Draaidagen en nieuwer werk. Het werd een mooie avond. Het gesprek van een uur is hier op YouTube terug te kijken.  
Open Online Ateliers
08 Apr 2021
Tot mijn grote verrassing ben ik gevraagd mee te doen met Online Open Ateliers. OOA is een kunstenaarscollectief dat over Europa verspreid is en dat in het coroniale tijdperk een vlucht maakt. Van Griekenland tot Zweden, maar ook gewoon in Groningen of Rotterdam, overal zitten kunstenaars in hun atelier en kun je bij ze op bezoek op 18 april. 

Op 18 april van 12:00-16:00 doe ik voor het eerst mee en is iedereen online van harte welkom in mijn atelier. Ik geef mini-rondleidingen en laat je mijn mini-kunst zien. Hoe kleine dingen groter worden. 

Het werkt heel eenvoudig. Voor iedereen die het afgelopen jaar online heeft leren leven is een kunstenaarsbezoek geen enkel probleem meer. Tot dan!

Nog steeds gelezen
15 Mar 2021
Persoonlijk ben ik dol op lijstjes. To-do lijstjes, boodschappenlijstjes, wissellijstjes en boekenlijstjes. De laatsten worden nog leuker als Draaidagen er op staat. Op nummer 9 van de beste debuutromans van de laatste jaren.
Filmpje voor Dortmunds Literaturhaus
20 Feb 2021
Afgelopen zomer ging het 'Kleinste literatuurfestival ter wereld' niet door vanwege, nou ja, vult u maar in. Er verscheen in plaats daarvan een nummer van het Duitse Literaire tijdschrift Offenes Feld. Dat zijn altijd zulke mooie uitgaven. Ook dit keer. Een aantal dichters nam een filmpje op waarin we ons werk voordroegen. Ook ik. Wilt u me mijn best zien doen in het Nederlands en in het Duits, klik dan op de website van het Dortmundse Literaturhaus
Een nieuwe schrijfweek in Italie
10 Jan 2021
Tijd voor nieuwe dingen! Ondanks de pandemie gaan we er van uit dat we in de lente weer wat kunnen reizen. Samen met Camping SUASA in Italie, de camping van mijn lieve vriendinnetje Dora, organiseer ik een schrijfweek. We gaan 7 dagen lang creatief schrijven. 
Alles mag, en proberen is het devies. Laat al je zorgen in NL achter en ga een weekje met me mee naar Italie! 
Hier vind je alle informatie over de cursus en hier vind je de informatie over de camping.
6 line poems (UK)
14 Dec 2020
16 december 2020 was er een aflevering van Love the words op ChapelFM, het radiostation in Leeds (UK). Om 2020 uit te luiden en de mensen een hart onder de riem te steken voor 2021 schreef ik, net als vele anderen, een 'six line poem'. Ik kreeg de uitnodiging via Ralf Thenior, er zit ook een blokje met Duitse dichters in. Heel leuk om te luisteren. Luister de hele aflevering hier. Mijn gedicht is vertaald door Helen Webster en wordt aan het begin van het programma gelezen. Engels klinkt zo mooi, vind ik.

wood for violins
this year we grew dense, like trees in cold times
we slowed down so much, that time overtook us

we taped off spaces, crossed out benches
we kept walking, stayed warm with distant talking
and thoughts spun like tree rings

our trunks grow into good wood for music
De Literaire Hemel
26 Oct 2020
Op vrijdag de 13e november, zal ik (en daar duim ik hard voor in deze rare tijd) te gast zijn bij De Literaire Hemel bij Café De Amer, Amen. Ik verheug me er op om over Draaidagen te praten. Hoogstwaarschijnlijk zal het een online evenement worden dat later terug te kijken is. 
Podcast
25 Oct 2020
Martha Pelkman interviewde mij voor het Literair Café met DrsPee. Aflevering #24. We praten over schrijven, intertekstualiteit en eerste zinnen. Ik hou ervan als een interview niet eenrichtingsverkeer is, dit is meer een gesprek, dat werkt goed. Je luistert het Literair Café met DrsPee hier
Uitverkocht
20 Oct 2020
Het boek Een zin elke dag is helemaal uitverkocht.
Op.
De enige twee plekken die misschien nog een exemplaar hebben, zijn: boekhandel Bosch en de Jong op Katendrecht, of Museum Katharinenhof in Kranenburg. 
Mini-kaartjes bij Bosch en de Jong
01 Sep 2020
Bij boekhandel Bosch en de Jong op de Kaap, is nu ook een expositie van de kaartjes. Gelukkig maakte ik er 500, zullen we maar zeggen… Ze zijn zo leuk daar aan die onafgewerkte muur. Bij de boekhandel zijn ze te koop! 
1 kaartje kost €25,00. 
Mocht je ook een boek van de zinnen erbij willen, dat is vanaf 17 september exclusief in bij Bosch en de Jong en bij mij te koop. Voor €30,00.
Voorintekenen kan nog, stuur me een mail.
Expositie in Kranenburg (D)
10 Aug 2020
Boekje Kreislauf 2
 
Vanaf gisteren, 9 augustus, kun je in Kranenburg naar de expositie Kreislauf 2. 19 kunstenaars exposeren daar in en om Museum Katharinenhof hun werk. De tentoonstelling heeft als titel: Wanderer – Wunderer, een wandeling door Kranenburg langs het onverwachte. 
"De werkelijkheid wordt vreemder, naarmate je er beter naar gaat kijken".
Door het stadje Kranenburg loopt een beeldenroute. Daarin lees je een reeks van 5 gedichten en 8 zinnen van mij. In het museum is een selectie van de kleine kaatjes te zien uit de reeks #eenzinelkedag.
 
Plattegrond beeldenroute Kreislauf 2 Kranenburg 
#eenzinelkedag het boek
27 Jul 2020
We maken een boek van de kaartjes met de zinnen. Een echt boek in een kleine oplage. Alle 500 kaartjes staan erin. Het wordt zo mooi. Het is een huisproject, getrouwd zijn met een grafisch ontwerper is zo gek nog niet... Wil je ook een boek van de zinnen, het kost €30,00. Je kunt het bestellen als je me een mailtje stuurt. info@ mijn website. 
TWEEDE DRUK
09 Jul 2020
Het is officieel, ik heb hem in mijn handen, de tweede druk van Draaidagen. Een mooi stel nieuwe quotes op het omslag en ook binnenin, om argeloze klanten in de boekhandel te overtuigen dat je dit boek moet lezen.
Maar verder is het net zo als de eerste druk.
Hoera

Draaidagen, tweede druk. Ik ben zo blij.
Shortlist Hebban Debuutprijs
18 Jun 2020
Draaidagen staat op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2020! Samen met Viktor van Judith Fanto, Niemand zoals hij van Lucia van den Brink, Lichter dan ik van Dido Michielsen en Confettiregen van Splinter Chabot maakt Draaidagen kans op de Hebban Debuutprijs.  
Een lezersjury van 100 lezers las de vijftien boeken van de longlist en stelde daaruit de shortlist samen. Tussen nu en begin september buigt zich een jury van boekhandelaren over de shortlist. Ondertussen heb ik alle vier de boeken in huis gehaald, laat de zomer maar komen!
Literair Nederland
12 May 2020
Op Literair Nederland verscheen een column over Draaidagen van Inge Meijer. In haar column haalt Meijer de 4 mei lezing van Arnon Grunberg aan en zegt ze: 'Grunberg zegt dat we naar de details moeten kijken omdat algemeenheden geen indruk maken. Ik moet direct denken aan het boek Draaidagen dat ik aan het lezen ben en naast me op tafel ligt. Een boek dat begint met het rinkelen van porselein.' Inge Meijer besluit met deze woorden: 'Een schijnbaar achteloos vermeld detail raakt me direct in het hart, daar waar het mededogen begint. Een ongelofelijk indrukwekkend boek.' 
Recensie De Lage Landen
01 May 2020
In het eerste nummer van De Lage Landen (tot het vorige nummer Ons Erfdeel) staat een uitgebreide en lovende recensie van Draaidagen door Dirk Vandenberghe. 'Wat volgt is een schitterend duel tussen film, verbeelding en werkelijkheid, waarbij de grenzen steeds meer vervagen. Knap is hoe Boer voortdurend van perspectief wisselt, waardoor de lezer alert moet blijven en af en toe toch op het verkeerde been wordt gezet. Wat is echt? Wat is film? Wat is heden, wat is verleden?'  
Drie Rotterdamse schrijvers bij Maximus
01 Mar 2020
Op woensdag 11 maart 2020 lezen Hester Knibbe, Sanneke van Hassel en ik voor bij Boekhandel Maximus. We gaan met elkaar in gesprek over onze nieuwe boeken. Kaartjes reserveren bij Boekhandel Maximus in Hillegersberg. Het belooft een mooie avond te worden. 
Literaire maaltijd Leeszaal West
01 Mar 2020
In Leeszaal West is komende donderdag een literaire maaltijd. Voor €7,50 kun je aanschuiven bij wat de Wereldvrouwen serveren en als toetje vertelt Josien Hofs over Draaidagen. Meer informatie op de website van Leeszaal West. 
Friesch Dagblad
16 Oct 2019
Nog een recensie, in het Friesch Dagblad dit keer.
'De slothoofdstukken waarin de schrijver beide verhaallijnen bij elkaar brengt, maken veel indruk. De dementerende vrouw herbeleeft de afschuwelijke realiteit van de oorlog, nota bene door toedoen van haar kleindochter.' Aldus Douwe de Vries.
Trouw
05 Oct 2019
In Trouw van vandaag een recensie van Jann Ruyters over Draaidagen. 'Op de set speelt filmgedoe met concurrentie tussen de actrices, en versierpogingen door de sterspeler, perikelen die het boek ondanks het oorlogsthema licht houden, maar wat telt is wat de opnames met Judith doen. Ze blijkt een natuurtalent in het inleven, in haar van angst opengesperde ogen staat de gruwel onomwonden te lezen.
Soepel vervlecht Bianca Boer zo het verhaal van de getraumatiseerden die alles verdrongen met dat van de onwetenden die het al een leven lang proberen te begrijpen.'
Lezen in Aachen
01 Oct 2019
Foto Jürgen Jansen
Afgelopen zaterdag, 28 september, las ik met een aantal andere schrijvers in Aachen! De bloemlezing All over Heimat verovert langzaam heel Duitsland en deed Aachen aan. Soms heb je als schrijver een lezing die heel fijn is. Dit was er zo eentje. Bedankt bloemlezers, schrijvers en publiek voor een heerlijke middag.
De Groene
28 Aug 2019
Kees 't Hart schreef een lovende recensie over Draaidagen! Hij zet mijn boek tussen geweldige boeken en films die ik zelf heb gebruikt als inspriratie. Vervolgens zegt hij: 'Boer [...] bedacht een fraaie en indringende setting.' 
Hij besluit met deze woorden: 'Ik las deze roman met toenemende beklemming en met toenemende bewondering voor de ingenieuze opzet die dieper ingrijpt dan een abstract betoog over de fictionalisering van oorlogsmisdaden. Boer schreef een indrukwekkend boek over de verwerking van oorlog. Haar koele documentaire stijl stelde haar in staat de onderliggende emoties overtuigend op me over te brengen.'
Lees de recensie in de Groene Amsterdammer.
Bart Bezoekt Bianca Boer
10 Aug 2019
Afgelopen mei, 7 mei om precies te zijn, toen ik de nacht ervoor het manuscript van Draaidagen had ingeleverd bij Atlas Contact, kwam Bart Gielen op bezoek in mijn hok. Hij vroeg honderuit naar Draaidagen. Naar het proces, naar hoe het allemaal zo kwam. Het is een onderhoudend filmpje van 11:00 geworden. Ik ben er erg blij mee. Je ziet me rustig schommelen in mijn zelfgeverfde schommelstoel (een werkplek heeft een schommestoel nodig). En de planten in de vensterbank leven ook nog. Bekijk Bart Bezoekt Bianca Boer
Sigmund
19 Jun 2019

Bedankt Peter de Wit.
Wat een feest!
12 Jun 2019
Foto Fred Ernst
Lieve vrienden en familie, het was een geweldig feest in Cinerama bij de boekpresentatie van Draaidagen. Redacteur Marijn sprak mooi over het boek, de rij voor het signeren duurde langer dan bij de Efteling en de boeken waren uitverkocht aan het eind van de dag. Een beter feest had ik me niet kunnen wensen. Bedankt!
Vaste grond in Oostenrijk!
07 Apr 2019
In februari is mijn gedicht Vaste grond, (dat prachtig in de hal van het Sanders Building van de Erasumus Universiteit in Rotterdam hangt) in Duitsland in de bloemlezing All over Heimat verschenen. 
Het Oostenrijks online literair tijdschrift Mosaik heeft Vaste grond en de Duitse vertaling Fester Boden, nu ook gepubliceerd! De vertaling is van Matthias Engels.
Interview in 'De auteur'
08 May 2018
De Auteur

In het laatste nummer van 'De Auteur' het tijdschrift voor Vlaamse Letterkundigen, van maart 2018, staat onder andere een intervieuw met mij naar aanleiding van het winnen van de Poezieprijs van Oostende. Ik vertel alles over Het Begin, over mijn lievelingsauteurs en over de Amerikaanse Poeziepodcast waaraan ik verslaafd ben. Hier is een link naar de podcast Commonplace
Hier lees je pagina 1 en pagina 2 van het interview. Winnend gedicht.
Winnaar Poëzieprijs van Oostende
21 Jan 2018
Gisteravond was de uitreiking van de 10e Poëziewedstrijd van de stad Oostende in België. Gisteravond hoorde ik dat mijn gedicht 'Laatst, in de ochtend' gekozen is tot het beste gedicht! 
De tweede prijs ging naar Paul Vincent voor zijn gedicht 'Noordnoordoost' en de derde prijs ging naar Astrid Arns met het gedicht 'Doorzichtig'. Er verscheen een prachtig boekje met gedichten van de laatste tien. 
De rest van het weekend ging in een roes voorbij. 

Het gedicht lees je hier.
Met filmpje van Focus-wtv.
Scenes van een boek #3
05 Sep 2016


Scenes van een boek #3
'Het schrijven van die roman beslaat inmiddels een vijfde van je leven,' zei een vriendin vrijdag tegen me. Tja, dat is waar en ik werk er nog steeds, -oke, weer- met plezier aan.
Twee jaar geleden maakten Maritta Versnel en ik samen Scenes van een boek #1 waarin het hele boek op de vloer ligt. Ik word nog steeds op feestjes aangesproken op die rol zwart papier.
Een jaar later kwam Scenes van een boek #2 waarin Maritta en ik op zoek gaan naar geschikt weiland voor een filmset.
Nu is het tijd voor Scenes van een boek #3 waarin ik in volledige afzondering werk aan de tweede versie. Ik was deze zomer twee weken te gast in het Literaturmuseum Haus Nottbeck. De tweede versie is een feit!

Alle filmpjes zijn gemaakt door CandyGo
Scenes van een boek #2
11 May 2015Een nieuw filmpje gemaakt door Maritta Versnel. Dit keer doe ik research in de regen.

Scenes van een boek #1
04 Sep 2014


Ik werk offline. De hele roman ligt uitgelegd op de vloer. Maritta Versnel filmde het proces.
Ouder nieuws, van vroeger
01 Mar 2007
Kijk hier voor al wat is beleefd.