omslag Vliegen en andere vogels Poeziedebuut Bianca Boer Vliegen en andere vogels
omslag Troost en de geur van koffie Troost en de geur genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2008
 
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Welkom

Welkom op mijn site. Onder 'Over Bianca' vind je alles wat ik tot nu toe gepubliceerd heb. Bij 'Bianca geeft les' staat alles over cursussen en workshops die ik geef.

DUI Drei Geschichten
übersetzt von
Gregor Seferens
ENG Part of my short story Lasix
translated by Derek van Dassen

 

Schrijfvakantie in Trouw
05 Jan 2019
Vandaag, 5 januari 2019, staat in Trouw het artikel: Als individu zweren bij de groepsreis. Steeds meer mensen gaan alleen op groepsreis. 
Ans Boelens mijn oudcursist uit 2014 en 2015, vertelt in het stuk over de schrijfweek Creatief Schrijven bij mij in Spanje.  
'Het is leuk om feedback te krijgen van je mede-cursisten en het is daar prachtig. (…) Zelfs als het schrijven volledig mislukt, zit je daar nog goed. (…) inmiddels organiseer ik zelf één keer per maand een schrijfclub. Dat is door die vakantie gekomen.' 
Wat een fijn compliment, dankjewel Ans! In augustus hoop ik weer op die heerlijke plek te zijn. 
Dit keer gaan we een week lang verhalen schrijven. Schrijfweek in Spanje.
Nieuwe Knitterary Nights!
07 Dec 2018
Het vierde seizoen van de Knitterary Night wordt een speciale editie. Ik lees in vier vrijdagavonden mijn hele boek voor. Mijn boek! Helemaal! In vier avonden! Kaartjes koop je hier! Er zijn maar een paar plekken... (Ik wil niemand opjagen, maar KOM!) 
Een boek als een huis
27 Nov 2018
Gisteren werd bij Trichis Publishing het boek: The building speaks its own language, Design and construction of Sanders Building Erasmus School of Law gepresenteerd. Een veelzijdig boek over het geheel vernieuwde Sanders Building, het voormalige L gebouw op de campus van de Erasmus Universiteit. In het boek gaan beeldende kunst, recht en poëzie met elkaar in gesprek. In het gebouw op de vierde verdieping hangt mijn gedicht ‘Vaste grond’. Ik schreef het bij het prachtige werk van Karin-Rianne Westendorp dat daar ook hangt.
Sintel
20 Nov 2018
Komende zondagmiddag lees ik in Amsterdam, bij Perdu voor bij de presentatie van het nieuwe nummer van Sintel. Sintel is het offline tijdschrift voor literatuur, essays en muziek. Mijn bijdrage 'Eigen benen' staat er ook in. 'Eigen benen' is een kruising tussen een verhaal en een gedicht. Het was heerlijk om weer eens iets korts te maken. Bestel Sintel hier.
Schrijftraining
15 Nov 2018
Alweer halverwege de cursus Schrijftraining aan de Schrijversvakschool Amsterdam, locatie Rotterdam. Een betrokken, liefdevol clubje mensen laten ontdekken waar ze goed in zijn is zo leuk. Gelukkig zie ik ze nog een paar keer.
Het einde nadert
12 Nov 2018
Het einde nadert

'Draaidagen' nadert nu echt voltooiing. Ik heb het vaak gehoopt, vaak gedacht en de laatste tijd ook vaak gezegd. Het begint steeds meer waar te worden. Afgelopen week printte ik het boek, hing het aan de muur, las het, en knipte het eind aan stukken om het beter te maken.
Puin en vriendschap
11 Nov 2018
Vanmiddag was de presentatie van het boek 'Puin en vriendschap' van Jan Wagner. 'Puin en vriendschap' is een boek waarin de bekende Rotterdamse kunstenaar Jan Wagner mensen beschrijft die hem in zijn leven hebben geraakt. Een andere verhaallijn zijn het verhaal van zijn jeugd in en na de oorlog, en dat van zijn vrouw Arina. 
Met veel plezier deed ik de manuscriptbegeleiding en de redactie van het boek.   
Tijdschrift Vilt
01 Aug 2018
In het zomernummer van tijdschrift Vilt staat het verhaal Vrouwenmantel. Dat schreef ik naar aanleiding van een weekendje wolverven met twintig onbekende dames. Heerlijk blad, Vilt, en een weekend weg met onbekende dames is erg aan te raden, zeker als er wol in het spel is.
Sintel zomermiddag
21 Jul 2018
Sintel, offline tijdschrift voor literatuur, doet de gastprogrammering voor één van de literaire zondagen in café De Engelbewaarder in Amsterdam. In het nieuwe nummer van Sintel komt ook een verhaal van mij. 
Op 19 augustus lees ik dat voor bij Zomerengelen. 
Van 16:00-18:00 in café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59HS, Amsterdam
Draaidagen
14 Jul 2018
De zomer kan beginnen. Versie 7.0 van Draaidagen ligt bij de uitgever. Het boek raakt steeds meer af. 
Radio Rijnmond: De Boekenstroom
14 May 2018
In het programma Rijnmond Nu op Radio Rijnmond is elke maand een uur gereserveerd voor boeken. Alek Dabrowski praat op 28 mei van 18:00-19:00 in De Boekenstroom over creatief schrijven. De vraag is: kun je schrijven leren? Ik kom vertellen over het vak van schrijfdocent. Het antwoord op de vraag is: ja, je kunt schrijven leren. 
Wat je dan leert en hoe, daarover gaan we in gesprek. Heerlijk.
Interview in 'De auteur'
08 May 2018
De Auteur

In het laatste nummer van 'De Auteur' het tijdschrift voor Vlaamse Letterkundigen, van maart 2018, staat onder andere een intervieuw met mij naar aanleiding van het winnen van de Poezieprijs van Oostende. Ik vertel alles over Het Begin, over mijn lievelingsauteurs en over de Amerikaanse Poeziepodcast waaraan ik verslaafd ben. Hier is een link naar de podcast Commonplace
Hier lees je pagina 1 en pagina 2 van het interview. Winnend gedicht.
Winnaar Poëzieprijs van Oostende
21 Jan 2018
Gisteravond was de uitreiking van de 10e Poëziewedstrijd van de stad Oostende in België. Gisteravond hoorde ik dat mijn gedicht 'Laatst, in de ochtend' gekozen is tot het beste gedicht! 
De tweede prijs ging naar Paul Vincent voor zijn gedicht 'Noordnoordoost' en de derde prijs ging naar Astrid Arns met het gedicht 'Doorzichtig.'. Er verscheen een prachtig boekje met gedichten van de laatste tien. 
De rest van het weekend ging in een roes voorbij. 

Het gedicht lees je hier.
Op de website van de stad Oostende.
Met filmpje van Focus-wtv.
Stolz!
27 Nov 2017
Morgen wordt ons brievenboek gepresenteerd in de Stadtbibliothek in Dortmund! We lezen voor. 
Het is te bestellen bij Aesthesis Verlag voor maar €8,50.
In gesprek met Marcel Möring
01 Nov 2017
Tijdens de Literaire Salon op 12 november is er een speciale preview van het Rotterdamse festival Woordnacht. Marcel Möring leest mijn nog niet voltooide manuscript en met Hans Siberani als gespreksleider zullen wij over dat manuscript praten.
12 november, 13:30-16:30, €5,00 (geen pin aanwezig) Theater 't Kapelletje, Rotterdam 
Scenes van een boek #3
05 Sep 2016


Scenes van een boek #3
'Het schrijven van die roman beslaat inmiddels een vijfde van je leven,' zei een vriendin vrijdag tegen me. Tja, dat is waar en ik werk er nog steeds, -oke, weer- met plezier aan.
Twee jaar geleden maakten Maritta Versnel en ik samen Scenes van een boek #1 waarin het hele boek op de vloer ligt. Ik word nog steeds op feestjes aangesproken op die rol zwart papier.
Een jaar later kwam Scenes van een boek #2 waarin Maritta en ik op zoek gaan naar geschikt weiland voor een filmset.
Nu is het tijd voor Scenes van een boek #3 waarin ik in volledige afzondering werk aan de tweede versie. Ik was deze zomer twee weken te gast in het Literaturmuseum Haus Nottbeck. De tweede versie is een feit!

Alle filmpjes zijn gemaakt door CandyGo
Scenes van een boek #2
11 May 2015Een nieuw filmpje gemaakt door Maritta Versnel. Dit keer doe ik research in de regen.

Scenes van een boek #1
04 Sep 2014


Ik werk offline. De hele roman ligt uitgelegd op de vloer. Maritta Versnel filmde het proces.
Ouder nieuws, van vroeger
01 Mar 2007
Kijk hier voor al wat is beleefd.