omslag Vliegen en andere vogels Poeziedebuut Bianca Boer Vliegen en andere vogels
omslag Troost en de geur van koffie Troost en de geur genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2008
 
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Welkom

Welkom op mijn site. Onder 'Over Bianca' vind je alles wat ik tot nu toe gepubliceerd heb. Bij 'Bianca geeft les' staat alles over cursussen en workshops die ik geef.

DUI Drei Geschichten
übersetzt von
Gregor Seferens
ENG Part of my short story Lasix
translated by Derek van Dassen

 

Vaste grond in Oostenrijk!
07 Apr 2019
In februari is mijn gedicht Vaste grond, (dat prachtig in de hal van het Sanders Building van de Erasumus Universiteit in Rotterdam hangt) in Duitsland in de bloemlezing All over Heimat verschenen. 
Het Oostenrijks online literair tijdschrift Mosaik heeft Vaste grond en de Duitse vertaling Fester Boden, nu ook gepubliceerd! De vertaling is van Matthias Engels.
Literair Jongeren Festival Delft
21 Mar 2019
Op de vrijdag 29 maart in de boekenweek bestaat Delft uit literatuur en verhalen. Dan geef ik een workshop en schrijven jongeren verhalen bij het Literair Jongeren Festival
's avonds gaat het feest nog door. Dan is het Literair Festival, met oa. de uitslag van de verhalenwedstrijd Moeder. Op het Literair Festival geef ik een masterclass en lees ik eigen werk voor.  
Dag van de Literatuur
20 Mar 2019
Ik had gewild dat de Dag van de Literatuur er was geweest toen ik op de middelbare school zat... Wat zou ik dan genoten hebben. Boeken en mensen die voorlezen of erover vertellen, meer heb ik nog steeds niet nodig. Donderdag 28 maart 2019 staat de Doelen weer op z'n kop. Aan een paar van die zinderende, stuiterende leerlingen geef ik die dag een schrijfworkshop. Ook mijn collega-schrijvers van Kort Rotterdams zitten er klaar voor. Vijf leerlingen die onder onze leiding al een verhaal schreven bij het project Kort Rotterdams, lezen hun verhalen voor. 
Wij zijn de menigte die moeder heet
18 Mar 2019
Ter gelegenheid van de komende boekenweek heeft Ester Naomi Perquin een bloemlezing samengesteld met gedichten over moeders en moederschap. Ook van mij is een gedicht opgenomen. Het is een prachtig hardcover boek geworden. Ik kan niet wachten tot ik mijn neus tussen de bladzijden kan steken en die heerlijke geur van boek kan ruiken. Boeken en moeders. Uitstekende combi! 
Ingeleverd!
13 Mar 2019
Gisteren, op een hele gewone dinsdag, leverde ik definitief mijn boek in! Begin juni 2019 zal Draaidagen verschijnen bij Atlas Contact. De dag heeft een gouden randje.
Ik wilde mijn boek pas uit handen geven als ik het zelf goed vond. Dit is wat ik wilde maken. En binnenkort kunnen jullie het allemaal lezen.
O, en trouwens, ik heb het omslag al gezien... Prachtig, al zeg ik het zelf.
All over Heimat
10 Mar 2019
Komende vrijdag verschijnt in Duitsland het boek: All over Heimat. Met 120 Duitse en internationale bijdragen over Heimat. Heimat = thuis, of vaderland, maar misschien ook ouderlijk huis, of moedertaal. In het boek is mijn gedicht 'Vaste grond' opgenomen. Het is in het Duits vertaald door Matthias Engels. Ik ben er tros op. All over Heimat.
Draaidagen editie
22 Feb 2019
Vier vrijdagavonden lang las ik mijn nieuwe boek voor tijdens de Knitterary Night: Draaidagen editie, in de veilige warmte van Saskia's wolhemel aan het Zwaanshals in Rotterdam. 
Draaidagen verschijnt deze zomer en dit was de vuurdoop. Het is zo bijzonder voor een schrijver om direct te merken wat een tekst doet. Om reacties te zien en te horen van de mensen die luisteren. Ik ben ze zo dankbaar. Voor hun vertrouwen, voor hun laatste suggesties maar bovenal voor hun enorme steun door te komen. Velen kwamen meer dan een avond. En drie van hen kwamen alle avonden. Dit seizoen van de Knitterary Night vergeet ik nooit meer.
Schrijfvakantie in Trouw
05 Jan 2019
Vandaag, 5 januari 2019, staat in Trouw het artikel: Als individu zweren bij de groepsreis. Steeds meer mensen gaan alleen op groepsreis. 
Ans Boelens mijn oudcursist uit 2014 en 2015, vertelt in het stuk over de schrijfweek Creatief Schrijven bij mij in Spanje.  
'Het is leuk om feedback te krijgen van je mede-cursisten en het is daar prachtig. (…) Zelfs als het schrijven volledig mislukt, zit je daar nog goed. (…) inmiddels organiseer ik zelf één keer per maand een schrijfclub. Dat is door die vakantie gekomen.' 
Wat een fijn compliment, dankjewel Ans! In augustus hoop ik weer op die heerlijke plek te zijn. 
Dit keer gaan we een week lang verhalen schrijven. Schrijfweek in Spanje.
Een boek als een huis
27 Nov 2018
Gisteren werd bij Trichis Publishing het boek: The building speaks its own language, Design and construction of Sanders Building Erasmus School of Law gepresenteerd. Een veelzijdig boek over het geheel vernieuwde Sanders Building, het voormalige L gebouw op de campus van de Erasmus Universiteit. In het boek gaan beeldende kunst, recht en poëzie met elkaar in gesprek. In het gebouw op de vierde verdieping hangt mijn gedicht ‘Vaste grond’. Ik schreef het bij het prachtige werk van Karin-Rianne Westendorp dat daar ook hangt.
Het einde nadert
12 Nov 2018
Het einde nadert

'Draaidagen' nadert nu echt voltooiing. Ik heb het vaak gehoopt, vaak gedacht en de laatste tijd ook vaak gezegd. Het begint steeds meer waar te worden. Afgelopen week printte ik het boek, hing het aan de muur, las het, en knipte het eind aan stukken om het beter te maken.
Sintel zomermiddag
21 Jul 2018
Sintel, offline tijdschrift voor literatuur, doet de gastprogrammering voor één van de literaire zondagen in café De Engelbewaarder in Amsterdam. In het nieuwe nummer van Sintel komt ook een verhaal van mij. 
Op 19 augustus lees ik dat voor bij Zomerengelen. 
Van 16:00-18:00 in café De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59HS, Amsterdam
Draaidagen
14 Jul 2018
De zomer kan beginnen. Versie 7.0 van Draaidagen ligt bij de uitgever. Het boek raakt steeds meer af. 
Radio Rijnmond: De Boekenstroom
14 May 2018
In het programma Rijnmond Nu op Radio Rijnmond is elke maand een uur gereserveerd voor boeken. Alek Dabrowski praat op 28 mei van 18:00-19:00 in De Boekenstroom over creatief schrijven. De vraag is: kun je schrijven leren? Ik kom vertellen over het vak van schrijfdocent. Het antwoord op de vraag is: ja, je kunt schrijven leren. 
Wat je dan leert en hoe, daarover gaan we in gesprek. Heerlijk.
Interview in 'De auteur'
08 May 2018
De Auteur

In het laatste nummer van 'De Auteur' het tijdschrift voor Vlaamse Letterkundigen, van maart 2018, staat onder andere een intervieuw met mij naar aanleiding van het winnen van de Poezieprijs van Oostende. Ik vertel alles over Het Begin, over mijn lievelingsauteurs en over de Amerikaanse Poeziepodcast waaraan ik verslaafd ben. Hier is een link naar de podcast Commonplace
Hier lees je pagina 1 en pagina 2 van het interview. Winnend gedicht.
Winnaar Poëzieprijs van Oostende
21 Jan 2018
Gisteravond was de uitreiking van de 10e Poëziewedstrijd van de stad Oostende in België. Gisteravond hoorde ik dat mijn gedicht 'Laatst, in de ochtend' gekozen is tot het beste gedicht! 
De tweede prijs ging naar Paul Vincent voor zijn gedicht 'Noordnoordoost' en de derde prijs ging naar Astrid Arns met het gedicht 'Doorzichtig.'. Er verscheen een prachtig boekje met gedichten van de laatste tien. 
De rest van het weekend ging in een roes voorbij. 

Het gedicht lees je hier.
Op de website van de stad Oostende.
Met filmpje van Focus-wtv.
Stolz!
27 Nov 2017
Morgen wordt ons brievenboek gepresenteerd in de Stadtbibliothek in Dortmund! We lezen voor. 
Het is te bestellen bij Aesthesis Verlag voor maar €8,50.
In gesprek met Marcel Möring
01 Nov 2017
Tijdens de Literaire Salon op 12 november is er een speciale preview van het Rotterdamse festival Woordnacht. Marcel Möring leest mijn nog niet voltooide manuscript en met Hans Siberani als gespreksleider zullen wij over dat manuscript praten.
12 november, 13:30-16:30, €5,00 (geen pin aanwezig) Theater 't Kapelletje, Rotterdam 
Scenes van een boek #3
05 Sep 2016


Scenes van een boek #3
'Het schrijven van die roman beslaat inmiddels een vijfde van je leven,' zei een vriendin vrijdag tegen me. Tja, dat is waar en ik werk er nog steeds, -oke, weer- met plezier aan.
Twee jaar geleden maakten Maritta Versnel en ik samen Scenes van een boek #1 waarin het hele boek op de vloer ligt. Ik word nog steeds op feestjes aangesproken op die rol zwart papier.
Een jaar later kwam Scenes van een boek #2 waarin Maritta en ik op zoek gaan naar geschikt weiland voor een filmset.
Nu is het tijd voor Scenes van een boek #3 waarin ik in volledige afzondering werk aan de tweede versie. Ik was deze zomer twee weken te gast in het Literaturmuseum Haus Nottbeck. De tweede versie is een feit!

Alle filmpjes zijn gemaakt door CandyGo
Scenes van een boek #2
11 May 2015Een nieuw filmpje gemaakt door Maritta Versnel. Dit keer doe ik research in de regen.

Scenes van een boek #1
04 Sep 2014


Ik werk offline. De hele roman ligt uitgelegd op de vloer. Maritta Versnel filmde het proces.
Ouder nieuws, van vroeger
01 Mar 2007
Kijk hier voor al wat is beleefd.