droedel
© Bianca Boer
Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van Bianca Boer worden gekopieerd, gedownload, verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enig andere manier.

Debuut-nieuws

5 december 2008
Recensie van onze columns van Crossing Border op 8weekly.nl

Ik citeer: Ze schrijft enthousiast en maakt, getuige de inhoud, voldoende mee om er puntige columns over te maken, maar ze overstijgt haar onderwerpen niet. Het lijkt erop dat de strakke, dagelijkse deadline Bianca Boer parten speelde. Iets wat ze zelf al vreesde, en waar ze vrolijk de spot mee dreef in haar eerste, van tevoren geschreven column. En inderdaad, in díe column zien we wel de frisse, eigen stijl van haar debuutbundel.
Kijk hier voor de hele recensie.


1 november 2008
In de Volkskrant en in de Haagse Courant een recensie over 'Butterfly Hips'
De moderne dans van Pedro Goucha gebaseerd op een tekst van mij.

De volkskrant 01-11-08
Duivelse poppencreaties als verlengstuk van danserslichaam

'Ook veelzeggend en toch zonder tekst is Love you speaker 7 (werktitel van onze dans, BB) van choreagraaf Pedro Gaucha. De jonge schrijfster Bianca Boer leverde als basis een heftig verhaal over seksueel misbruik, dat Goucha (ex-NDT) in rake, promiscue scenes verbeeldt. Samen met twee andere, voorzichtiger cross-overs tussen dans en tekst onderstrepen deze Terri(S)tories aardig het festivalthema 'grenzen'.'

Haagse Courant 01-11-08
Choreograaf en auteur vinden elkaar in Terri(S)tories
'In Butterfly Hips diende het verhaal van Bianca Boer over 'de eerste keer' vooral als inspiratiebron voor de gespannen sfeer van de intense solo door danseres Genevieve Osborne-Horvath. De danseres trekt een heupbot onder haar rok vandaan, wankelt en klemt haar benen tegen eklaar. Boer en Goucha zijn er het meest in geslaagd twee visies samen te brengen tot een kloppend geheel met impact.'


27 mei 2008

In de Pers staat een stuk over alle debutanten. Ik quote het stuk over Troost en de geur van koffie.

Naam: Bianca Boer (1976)
Titel: Troost en de geur van koffie (LJ Veen)
Gewicht: 231 gram. In alle opzichten een lichtgewicht.
Reputatie: Geheel kreukvrij, op het brave af. Boer studeerde af aan de kunstacademie Minerva in Groningen en won de Nieuw Proza Prijs 2004). Haar website is netjes - doch braaf.
Inhoud: Korte verhalen, verteld vanuit het perspectief van verschillende inwoners van het dorp Stittum - zelfs duiven en een plastic popje komen aan het woord in hun zoektocht naar troost
Stijl: Boer heeft een goed oog voor detail, zonder de gebeurtenissen te marineren in wollig taalgebruik. Pluspunt, want toeters en bellen horen niet bij een nurks gereformeerd dorp.

Mooiste zin: 'Als de hond tegen de verwarming ligt en hij de v-kanalen afstruint, als Chantal hier is, als de deur van binnenuit op slot is gedaan en er genoeg sigaretten zijn, als het prikbord vrij is van aanmaningen van haar kant, als het hoogpolige tapijt ontdaan is van koekkruimels en hondenhaar, en hij steunend op een arm tv kijkt, weet hij dat het hier goed is.'
(...)
Lamrabet en Boer maken niet genoeg indruk, Schinkel gaat nog beter worden en Van der Pol is wel een erg veilige keuze. Dus mag Lilian Blom winnen, want De Tuin-kamer is niet alleen het verhaal van haar leven, het is ook gewoon de meest sterke en complete roman. Kon Ferron een puntje aan zuigen.

27 maart 2008In de Groene Amsterdammer van deze week staat een recensie van mijn boek!
'De verhalen kunnen bijtend zijn. (...) Het leverde Boer een nominatie op voor de Selexyz-debuutprijs. En niet onterecht: Boer durft iets te ondernemen. Ze probeert verschillende vertelvormen uit, schrijft vanuit diverse perspectieven. Het beste verhaal is waarschijnlijk Schaal 1:22, dat wordt verteld vanuit de meisjespop. (...) Het verhaal is meer dan dat; terwijl de kunststoffamilie wordt afgeslacht speelt zich, tussen de regels door, ook een familiedrama af bij het martelende meisje zelf.'

20 februari 2008
In het Algemeen Dagblad van woensdag 20 februari staat een artikel over het beste Rotterdamse boek, de Novel Award met als titel: Vrouwen strijden om titel beste boek van Rotterdam.
'Een bundel met verhalen over een voorzichtig verliefde puber, die pas haar vader verloren heeft en over ontrouw wikt; de getorpedeerde ambitie van een solozangeres in een traditioneel koor; en de hilarische, onthutsende wraak op een begrafenis.'

13 februari 2008
In Dag van woensdag 13 februari staat een stuk over de genomineerden voor de Selexyz debuutprijs. Er staat een mooie zin in die mijn boek samenvat:
'Een proza vol verbeeldingskracht over het leven van de mensen in het dorp Stittum.'

28 december 2007
In NRC Handelsblad staat een grote stuk met als titel: Debutantenbal 2007, negen nieuwelingen uit het literaire leven van het bijna afgelopen jaar.
Daarin worden negen nieuwe debuten besproken en er is ook een kolom voor een aantal goed besproken debuten eerder dit jaar. Ik ben vereerd dat mijn boek er ook tussenstaat.

16 november 2007
De VPRO besteedt in de gids aandacht aan CB. Ook over mijn boek staat er een kleine sympathieke recensie in.
'We maken kennis met de bewoners van het fictieve dorpje Stittum. Zo'n dorp waar de import ook na vijfentwintig jaar trouwe dorpsdienst nog steeds import is en waar de hoogvliegers allang vertrokken zijn. (...) Boer portretteert haar o zo alledaagse personages (een oude weduwe, de leden van het kerkkoor, het vaderloze tienermeisje, de meisjes uit de koekfabriek) zonder grootstedelijke arrogantie maar met warmte en mededogen.'

22 oktober 2007
Afgelopen week kwam het CB programmaboekje uit. Daarin mijn eerste vertaalde biografie:
Programmaboekje blz 45
Bianca Boer's first collection of short stories Troost en de geur van koffie [Comfort and the smel of coffee] was released in May this year. Each of the collection's stories are related, all their characters originating from the very same village and practically walking in and out each other's stories.
Boer is currently busy finishing her second book. She's published stories in several litarary magazines, writes poetry, and, bringing her expertise to the classroom, teaches creative writing.
Meer bio's
Voor CB heb ik een verhaal afgeschreven, net als 9 andere schrijvers. Die verhalen komen in een boekje dat je krijgt bij CB.
site van Multimedialemythen

2 oktober 2007
Iets meer dan 1000 exemplaren van 'Troost en de geur van koffie' zijn er al verkocht! Heb ik uit betrouwbare bron vernomen. Onvoorstelbaar dat zoveel mensen mijn verhalen hebben kunnen lezen.

18 september 2007
Lees zelf de recensies uit de NRC en de NRC-Next. Klik op het plaatje voor het hele artikel.

NRC 20-07-2007


NRC-Next 24-07-2007

13 september 2007
Ik mag komen voorlezen op Crossing Border! Op 22 november as! Het is nog ver weg, maar het is zulk leuk nieuws dat ik het alvast vertel. De details volgen later.

31 augustus 2007
Zondagmiddag 2 september van 14:30-15:00 lees ik voor op de Silent Disco van Manuscripta. Dat is (net als op de Parade) een prive feestje voor mensen die een koptelefoon hebben bemachtigd.
De Silent Disco is buiten. Je hoeft er niet voor te betalen, als je naar binnen wilt voor de rest van het programma, moet dat wel.
Buitenprogramma Manuscripta
Na afloop ben ik bij de stand van LJ Veen, in de Zuiveringshal West, standnummer 17.
Tot ziens!

Dinsdag 31 juli

Ik ben uitgenodigd om op zondag 26 augustus voor te lezen in Amsterdam op de Uitmarkt. Bij de stand van uitgeverij LJ Veen staat een luie bank en een schemerlamp en ik lees verhaaltjes voor.

Dinsdag 24 juli
4 stippen! Van de 5. Het is bijna hetzelfde artikel als in de NRC van vrijdag maar het gaat alleen over mijn boek. De jonge Van het Reve heeft ook zijn eigen artikel.

Vrijdag 20 juli
In de boekenbijlage van vrijdag staat een recensie. Het is een mooie. Ik ben er erg blij mee. Binnenkort scan ik hem in.

Vrijdag 29 juni
Ik vond nog een recensie zwervend op internet
recensieweb

Maandag 25 juni
Vanavond om 20:00 wordt het boekenprogramma nog een keer herhaald op BNR Nieuwsradio. Bijna een half uur duurt het. Boekenrecensent Christi Klinkert praat met mij over Troost en de geur van koffie. Kun je daar niet op wachten... Je kunt ook luisteren op de site van BNR, klik op de uitzending van 24-06-2007
Luister naar BNR Boeken

 

Vrijdag 22 juni
Vandaag stonden er recensies in twee verschillende kranten! In de Volkskrant en in het Dagblad van het Noorden. Beide positief. Gisteren waren de opnames voor BNR Nieuwsradio en dat was ook een heel prettig gesprek.
Klik op de kop voor het hele artikel uit de Volkskrant.


Woensdag 20 juni
Zondag, 24 juni, ben ik te gast in het boekenprogramma van BNRadio.
Uitzending op zondag 10:00 - 10:30 uur
Herhalingen op zondag 16:30 - 17:00
maandag 00:00 - 00:30 uur
en maandag 20:00 - 20:30 uur.
www.bnr.nl/boeken

Donderdag 14 juni
Dinsdagavond 19 juni ben ik te gast in het programma Driewijzer bij radio 3b lokaal. Helaas voor fans in het hele land, het is exclusief te beluisteren in de directe omgeving van Rotterdam.
Donderdag 14 juni
Nog een recensie gevonden op de site van de wereldomroep
wereldomroep

Zaterdag 9 juni
Gisteravond, in het boekenonderdeel van het programma Kunststof werd mijn boek besproken!
De recencent, Chris Bajema, was erg enthousiast. Hij las zinnen uit mijn boek voor en legde uit waarom hij die zo mooi vond. Na de uitzending belden er allemaal vrienden op om te zeggen dat ze het gehoord hadden, geweldig.
Mocht je het gemist hebben, het staat op de site van radio 1. In het archief is het de uitzending met Maarten Engeltjes.
Luister naar Kunststof

 

Woensdag 30 mei
Het leuke van twee weken gedebuteerd zijn is dat er zo zoetjesaan mensen zijn die me vertellen wat ze van mijn boek vonden. Een greep uit de berichten:
-sms van mijn zusje die zo lang doorlas dat ze midden in de nacht wakker werd met het boek nog in haar hand
-sms van een vriendin die het in een ruk had uitgelezen
-mails van mensen die na een specifiek verhaal even iets kwijt moesten, na Theo of na Gerda of na de poppenhuispopjes.
-sms van mijn redacteur dat zijn moeder het mooi vond
-verschillende mensen die me gezegd hebben het tot de vakantie te bewaren. En daarbij keken alsof ze zichzelf moesten dwingen het nog even te laten liggen
:-)
Kortom, ik heb alleen maar aardige familie en vrienden.

Dinsdag 29 mei
Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er een klein stukje over mijn boek in de Trouw van afgelopen zaterdag stond...

Woensdag 16 mei
Er staat een mooie sfeerreportage over zaterdag in de krant! En een foto waarop die glimlach te zien is waarover ik het eerder had. Voor iedereen die ook een 'troostcocktail' wil drinken, het recept staat erbij.
Ik citeer: 'De troostborrel die geserveerd werd was bitter en zoet, net als de verhalen in haar bundel.'
Klik op de foto voor een vergroting van het artikelWoensdag 16 mei
Vandaag wordt in de rubriek 'De eerste bladzijde' van het radioprogramma Desmet Live de eerste bladzijde voorgelezen van mijn boek.
Hou je eigen exemplaar naast de radio en lees mee...
Je kunt ook via hun site de uitzending luisteren.
www.desmetlive.nl

Zondag 13 mei
Het feest van zaterdag was onvergetelijk door jullie!

Iedereen die er was hartelijk bedankt voor alle gelukwensen en cadeaus. Ik gloei nog na en die glimlach op mijn gezicht blijft zeker een paar dagen hangen. Onvergetelijk! Dank je wel.

Donderdag 9 mei
Bestel 'm...
www.nl.bol.com

Maandag 7 mei
Binnen een half uur was de hele oplage van 1500 exemplaren door de bindstraat en waren de stapels papier veranderd in echte boeken!
Het is een chique boek geworden met een mooi omslag en van die leuke flappen aan de zijkanten die je als boekenlegger kunt gebruiken. Ik heb de allereerste exemplaren van de band zien komen en daarmee is mijn boek er dan echt. Gelukkig mocht ik er een meenemen! Ik mag hem alleen nog niet lezen want de lijm is nog niet droog...
Vanaf volgende week is het te koop. (of zaterdag bij de presentatie)

Dinsdag 1 mei

Het is machtig mooi om uit die enorme machine velletjes te zien komen, bedrukt met mijn verhalen!


Het is vrijdag 27 april
Het boek is in productiefase. De rondes met correcties zijn geweest en volgende week wordt het gedrukt. Ik ga met iemand van de uitgever naar de drukkerij om er te kijken.
Toch een magisch moment als zo'n boek dan geboren wordt. Bovendien ben ik verslaafd aan de geur van drukinkt en papier en ik hou ook nog eens van grote machines.